Yrttisilmäsämpylät
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Yrttisämpylät ovat kuin voisilmäpullien suolainen versio. Kruunaa itse tehdyt sämpylät valkosipulisella ja yrttisellä voisilmällä. Sämpylät maistuvat parhaimmalta vastapaistettuina, kun yrttivoi on vielä lämmintä.
| 3 1/2 dl | maitoa |
| 1 tl | suolaa |
| 1 rkl | siirappia |
| 17 g | (n. 1/3 kpl) hiivaa |
| 1 kpl | porkkana |
| 1 1/2 dl | kaurahiutaleita |
| 7 dl | hiivaleipäjauhoja |
| 3 rkl | rypsiöljyä |
| Täyte | |
|---|---|
| 50 g | voita |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 3 rkl | persiljaa hienonnettuna |
| 3 rkl | basilikaa hienonnettuna |
- 1.
Pese, kuori ja raasta porkkana. Sekoita haaleaan veteen suola, siirappi, hiiva ja porkkanaraaste. Lisää kaurahiutaleet ja sen verran jauhoja, että syntyy pehmeä taikina. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Lisää öljy alustamisen loppupuolella. Anna taikinan kohota peitettynä 45–60 minuuttia.
- 2.
Jaa taikina kymmeneen palaan ja pyöritä sämpylöiksi. Aseta sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla.
- 3.
Kuori ja hienonna valkosipuli, Hienonna yrtit. Sekoita pehmeään voihin öljy, valkosipuli ja yrtit. Paina sämpylöihin iso kolo sormilla. Täytä kolot yrttivoilla. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- 4.
Sekoita pehmeään voihin öljy, murskattu valkosipulinkynsi ja yrtit. Tee sämpylöihin iso kolo sormilla. Täytä kolot yrttivoilla. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Yrttisilmäsämpylät
Yrttisämpylät ovat kuin voisilmäpullien suolainen versio. Kruunaa itse tehdyt sämpylät valkosipulisella ja yrttisellä voisilmällä. Sämpylät maistuvat parhaimmalta vastapaistettuina, kun yrttivoi on vielä lämmintä.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 3 1/2 dl | maitoa |
| 1 tl | suolaa |
| 1 rkl | siirappia |
| 17 g | (n. 1/3 kpl) hiivaa |
| 1 kpl | porkkana |
| 1 1/2 dl | kaurahiutaleita |
| 7 dl | hiivaleipäjauhoja |
| 3 rkl | rypsiöljyä |
Täyte | |
| 50 g | voita |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 3 rkl | persiljaa hienonnettuna |
| 3 rkl | basilikaa hienonnettuna |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Pese, kuori ja raasta porkkana. Sekoita haaleaan veteen suola, siirappi, hiiva ja porkkanaraaste. Lisää kaurahiutaleet ja sen verran jauhoja, että syntyy pehmeä taikina. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Lisää öljy alustamisen loppupuolella. Anna taikinan kohota peitettynä 45–60 minuuttia.
Määrä Ainesosa 3 1/2 dl maitoa 1 tl suolaa 1 rkl siirappia 17 g (n. 1/3 kpl) hiivaa 1 kpl porkkana 1 1/2 dl kaurahiutaleita 7 dl hiivaleipäjauhoja 3 rkl rypsiöljyä - 2
Jaa taikina kymmeneen palaan ja pyöritä sämpylöiksi. Aseta sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla.
- 3
Kuori ja hienonna valkosipuli, Hienonna yrtit. Sekoita pehmeään voihin öljy, valkosipuli ja yrtit. Paina sämpylöihin iso kolo sormilla. Täytä kolot yrttivoilla. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 kpl valkosipulinkynsi 3 rkl persiljaa hienonnettuna 3 rkl basilikaa hienonnettuna 1 rkl rypsiöljyä 50 g voita - 4
Sekoita pehmeään voihin öljy, murskattu valkosipulinkynsi ja yrtit. Tee sämpylöihin iso kolo sormilla. Täytä kolot yrttivoilla. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 50 g voita 1 rkl rypsiöljyä 1 kpl valkosipulinkynsi 3 rkl persiljaa hienonnettuna 3 rkl basilikaa hienonnettuna
Ravintosisältö
250
Energiaa kcal
1049
Energiaa kj
11,0 g
Rasvaa
3,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,4 g
Hiilihydraatteja
3,1 g
Sokereita
2,9 g
Kuituja
6,5 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
250
Energiaa kcal
1049
Energiaa kj
11,0 g
Rasvaa
3,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,4 g
Hiilihydraatteja
3,1 g
Sokereita
2,9 g
Kuituja
6,5 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























