Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kuvassa oikealta vasemmalle: 1. Castello Brie, 2. Mustaleimaemmental, 3. Roquefort, 4. Allerum Grevé, 5. Manchego, 6. Viinitarhurin juusto, 7. Keisarinna

7 erilaista juustoa tarjottimelle

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.11.2016
|
Muokattu: 15.1.2024
Valitse juustolautaselle erityyppisiä juustoja. Maista voimakkaan täyteläistä emmentalia, pähkinäisen makuista grevéä tai herkullisen kirpeää roquefortia.

Valitse juustolautaselle 3–6 erityyppistä juustoa. Seuraan sopivat leipä, keksit, piparkakut, hillot, pähkinät ja tuoreet tai puolikuivatut hedelmät. Myös suklaa ja hunaja sopivat.

Juuston määrään vaikuttaa muu tarjoilu. Illallisella juustoja varataan 50–75 grammaa ruokailijaa kohden. Pelkkään juustotarjoiluun annoskoko on 150–200 grammaa.

Kypsytetyt juustot sekä homejuustot voi ottaa huoneenlämpöön muutamaa tuntia ennen tarjoilua.

Varaa jokaiselle juustolle oma veitsi, jotta juustojen aromit eivät sekoitu.

Eri juustot

Juustot luokitellaan muun muassa rasvapitoisuuden, maidon, kiinteyden, homeen tai kypsytystavan mukaan.

  1. Castello Brie on runsasrasvainen, pastöroidusta lehmänmaidosta valmistettu, pinnalta homekypsytetty valkohomejuusto. Juuston mieto ja hapahko maku kehittyy ajan myötä. Sisältä pehmeä juusto sopii salaatteihin ja piiraisiin.
  2. Mustaleimaemmental valmistetaan pastöroidusta lehmänmaidosta ja kypsytetään 9 kk. Voimakkaan täyteläinen, puolikova juusto sopii herkutteluun ja ruoanlaittoon, esimerkiksi kuorrutuksiin, kastikkeisiin ja keittoihin.
  3. Roquefort on ranskalainen, maailman kuuluisin sinihomejuusto. Roquefort sai ensimmäisenä juustona alkuperäisnimisuojan (AOC). Maultaan voimakas ja herkullisen kirpeä sekä rasvainen juusto valmistetaan Lacaune-lammasrodun pastöroimattomasta maidosta. Juusto sopii piirakoihin, pastoihin, kastikkeisiin ja salaatteihin. Sellaisenaan juusto on parhaimmillaan pähkinöiden, päärynän ja viikunan seurassa.
  4. Allerum Grevé on ruotsalainen 11 kk kypsytetty, pastöroidusta lehmänmaidosta valmistettu kolojuusto. Täyteläinen ja pähkinäisen makuinen grevé sopii herkutteluun, voileivälle ja ruoanlaittoon, esimerkiksi piirakoihin, kuorrutuksiin ja munakkaisiin.
  5. Manchego on espanjalainen lampaanmaidosta valmistettu ja 6 kk kypsytetty juusto. Rakenne on kova, tiivis ja hieman mureneva. Maultaan kermaisen ja pähkinäisen juuston tunnistaa pintaa peittävästä tummasta korikuvioidusta vahasta. Sopii herkutteluun ja ruoanlaittoon, kuten gratinointiin.
  6. Viinitarhurin juusto saa voimakkaan aromikkaan maun, kun sitä harjataan 6–8 kk:n kypsytyksen ajan punaviinillä ja yrteillä. Juusto sopii herkutteluun ja ruoanlaittoon, esimerkiksi salaatteihin. Voimakkaan makunsa vuoksi juusto ei ole parhaimmillaan lämpimissä ruoissa.
  7. Keisarinnaa kypsytetään 6 kk. Rakenne on hieman lohkeava ja kiteinen. Juuston karamellimaisessa ja hedelmäisessä maussa on myös suolaisuutta. Sopii herkutteluun, voileivälle ja ruoanlaittoon, kuten piirakoiden täytteeksi.

Kokeile myös näitä juustoisia herkkuja