Rakastatko uunissa pikkuisen liian kauan paahdettuja perunoita, joiden pinta rapsahtaa puraistessa?
Nämä perunat ovat juuri sellaisia, mutta vielä pikkuisen parempia. Koska muutama (naurettavan helppo) kikka muuttaa kaiken: tekee niiden sisuksesta erityisen silkkisiä. Varaudu kuitenkin siihen, että rapeiden, kahden vaiheen perunoiden valmistamiseen kuluu tunti. Lopputulos maksaa vaivan.
Toisin kuin usein neuvotaan, valitse kiinteä perunalajike. Kuori 1,5 kiloa perunoita ja leikkaa jokainen kolmeksi palaseksi (mikä tahansa muoto käy, nyt ei tehdä lohkoperunoita). Älä pilko palasia liian pieniksi, koska silloin perunan kuoren alle ei jää tarpeeksi pehmeää sisusta. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Ensimmäinen vaihe
Keitä ensin perunat. Kuumenna kattilassa noin kaksi litraa vettä ja lisää veteen 2 rkl suolaa (vähintään ruokalusikallinen), jotta vesi maistuu suolaiselta merivedeltä. Tämä on tärkeää, jotta saat perunoistasi lopuksi rapeita. Lisää samasta syystä kiehuvaan veteen myös ½ teelusikallista soodaa, joka hiukan rikkoo perunoiden pintaa. Keitä perunoita niin kauan, että kun painat haarukan perunaan, haarukka läpäisee perunan mutta saa vielä vähän vastusta.
Kaada sitten perunat varovasti siivilään ja katso, kuinka sooda tuo niiden pintaan rosoa ja hiukan valkoista väriä. Anna höyryn haihtua rauhassa, tässä kohtaa ei pidä kiirehtiä! Tavoitteesi on saada perunoista vettä pois – jotta niistä tulee kohta rapeita.
Toinen vaihe
Laita kulhoon puoli desilitraa oliiviöljyä, valkosipuliöljyä tai muuta maustettua öljyä, ripottele perunoille suolaa ja pyöräytä pippurimyllystä hiukan mustapippuria. Pyöritä perunoita öljyssä niin, että ne saavat kauttaaltaan öljytakin.
Laita perunat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Älä ihmettele, vaikka aluksi ei muka tapahdu mitään. Kohta tapahtuu. Anna perunoiden paistua 20 minuuttia, ota pelti uunista ja käännä perunat. Laita pelti takaisin ja paista toiset 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kunnolla kullanruskeita ja reunoiltaan vähän tummia.
Ja katso! Ne ovat pinnaltaan rapeita ja rouskuvia mutta sisältä silkkisen pehmeitä. Lopputulos on erilainen kuin jos heittäisit raa’at, öljytyt perunat uuniin ja annat niiden olla uunissa pikkuisen liian kauan. Silloin saat rapeutta mutta et silkkisyyttä.
Ja täydellisyyttähän tässä tavoitellaan.
Hanna Jensen on toimittaja, kirjoittaja ja tietokirjailija.