Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Herne matkaa pellolta pussiin

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.3.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Apetitin pakasteherne on kesäauringon kypsyttämä herkku, joka kasvaa kuin dynamiitti ja maistuu myös Italiassa.

Makea herneen tuoksu leijuu ilmassa, kun punaiset, vain herneenpuintiin erikoistuneet puimurit kiertävät Kokemäenjoen rannalla. Puimurit ovat tehokäytössä, sillä Apetitin koko vuoden pakastehernesato, yli kolme miljoonaa kiloa, korjataan reilun kahden viikon aikana. Koneet eivät pysähdy yölläkään, ja kuskiakin vaihdetaan lennosta. Myös tankkaus hoituu pellon reunassa säiliöauton avulla.

Viljelijän maukas kesätyö

"Herne on kuin dynamiittipötkö, joka sytytetään. Taimi nousee äkkiä pinnalle ja sen kehitys on nopeaa", kertoo maanviljelijä Olli Juvela. Vaikka kesä kuluu herneen parissa, maistuu pakastettu herne miehelle myös talvella. Puintivaiheessa on jo aika hieman huilahtaa.

Pellolla alkanut vauhti jatkuu Säkylässä sijaitsevassa Apetitin pakastustehtaassa. Herneet on eroteltu paloista jo puinnin yhteydessä, joten tehtaalla niiden puhdistukseen, ryöppäykseen ja pakastukseen kuluu vain puoli tuntia.

"Mitä nopeammin pakastus tehdään, sitä parempi herneen laatu on", kertoo laatupäällikkö Maritta Pyysalo.

Vasta kun herne on varmasti puhdasta, se ryöpätään eli kuumennetaan noin 90 asteeseen vajaan minuutin ajaksi. Hernettä ei keitetä, vaan kuumennuksessa sen entsyymitoiminta vain pysäytetään. Näin herneen maku pysyy juuripoimitun kaltaisena.

Kylmää kyytiä vihreille kuulille

Jäähdytyksen jälkeen herneet jäädytetään kylmän ilmavirran avulla hetkessä vähintään -20-asteisiksi. Kylmässä ilmavirrassa herneeseen muodostuu pieniä jääkiteitä, eikä sulavasta tuotteesta siten poistu nestettä.

Pakastetut herneet lajitellaan kolmeen eri kokoluokkaan. Kutakin kokoa käytetään hieman eri tavoin joko yksinään tai vihannessekoituksissa.

Apetit-pakasteherneiksi käytetään noin kymmentä eri lajiketta, jotka eroavat toisistaan lähinnä kasvuajaltaan. Eri lajikkeet ja pellot kylvetään eri aikaan, jotta myös sato voidaan korjata porrastetusti tehtaan kapasiteetin mukaan.

Tehtaalta ollaan jatkuvassa yhteydessä pellolle, jotta hernettä saadaan oikeassa tahdissa. Jokaisesta erästä otetaan näytteet laadunvalvontaa varten.

Älä keitä liian pitkään

Pakasteessa herne säilyy 18 kuukautta. Pakasteherneet kannattaa lisätä ruokaan jäisinä vasta aivan loppuvaiheessa. Kesänmakuinen herkku maistuu myös sellaisenaan tai hieman kiehautettuna lisäkkeenä.