Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tuula Kukkola-Räinä ja Heikki Räinä luotsaavat Muhoksella sijaitsevaa Viskaalin tilaa.

Jauhelihalle haastaja? Karjatila Muhokselta haluaa luoda arkeen helppoja lihatuotteita

Teksti:
Anu Kylvén
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 30.8.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Muhoksella sijaitsevan Viskaalin tilan toimintaa ohjaavat eettisyys, ekologisuus, suomalaisuus sekä korkealaatuiset lihatuotteet. "Haluamme tarjota mahdollisuuden syödä punaista lihaa hyvällä omallatunnolla", yrittäjä Tuula Kukkola-Räinä kiteyttää.

Jauheliha on lihaa syövien perheiden arkiruoan kunkku. Mutta voisiko joku muu lihatuote haastaa sen helppoudessa? Sitä on miettinyt Viskaalin tilan yrittäjä Tuula Kukkola-Räinä.

"Välillä tuntuu, että kaikki ideat on keksitty. Jotain uutta kuitenkin kutkuttaisi kehitellä nykyajan kuluttajan tarpeisiin. Jauheliha on lihojen ykkönen, mutta haluaisimme kehitellä sen rinnalle toisen arjessa helpon tuotteen. Ehkä Menestysresepti-työpaja poikii ideoita", Kukkola-Räinä miettii.

Kasvisruoka kasvattaa suosiotaan, mutta Tuula Kukkola-Räinä sanoo, ettei lihansyönti sinänsä ole pienentynyt. Ne, jotka käyttävät lihaa, käyttävät sitä edelleen paljon.

Haluaisimme kehitellä jauhelihan rinnalle toisen arjessa helpon tuotteen.

"Hyvä, että ihmiset lisäävät kasviksia ruokavalioon. Samalla on yleistynyt kiinnostus lihan alkuperää kohtaan ja ajatus, että tuotantoeläimen kaikki ruhonosat pystytään käyttämään hyödyksi. Se on positiivinen trendi."

Laatu kiinnostaa. Lauantai- ja balkanmakkara jäävät yhä useammin kakkoseksi herkuttelumakkaroille. Viskaalin tila toi kesällä markkinoille vurstisarjan, joka sai hyvän vastaanoton. Vurstit maistuvat muun muassa chililtä ja valkosipulilta.

Juttu jatkuu kuvan alla

Ainutlaatuinen konsepti Suomessa

Viskaalin tila sijaitsee Muhoksella, Oulun lähellä. Tilaa luotsaavat kahdeksatta vuotta Tuula Kukkola-Räinä ja puoliso Heikki Räinä. Karjatilan yhteydessä on oma teurastamo ja lihanjalostamo.

"Meillä on ainutlaatuinen konsepti Suomessa. Tietääkseni olemme ainoa toimija Suomessa, joka hoitaa lihatuotannon ketjun alusta loppuun. Pystymme toimittamaan valmiit tuotteet kauppoihin asti."

Ainoa toimija Suomessa, joka hoitaa lihatuotannon ketjun alusta loppuun.

Pieni porukka ideoi uusia tuotteita yhdessä. Kun kahvipöytään kokoontuvat kaikki, myös lähettämön ja pakkaamon työtekijät, paikalla voi olla jopa 20 ihmistä. Jokainen saa ehdottaa ja ottaa kantaa.

Lihantuotanto ei ole heille vain työtä, vaan gastronomia ja herkuttelu kiinnostaa. Tuula ja myyntipäällikkö Antti Pirttikoski kuuluvat paistinkääntäjiin. Antti on myös lihamestari ja Rotisseur-kokki. Makkaramestarit Anja ja Leksa kehittelevät ideoita aina innoissaan.

Juttu jatkuu kuvan alla

Kaikki mahdollinen kiertämään

"Toimintaamme ohjaavat eettisyys eli eläinten hyvä kohtelu, ekologisuus, suomalaisuus ja paikallisuus sekä tietysti mahdollisimman korkealaatuiset lihatuotteet. Haluamme tarjota asiakkaillemme ja myös itsellemme mahdollisuuden syödä punaista lihaa hyvällä omallatunnolla." Viskaalin herkut tehdään lähinnä naudasta.

Tuula puhuu paljon kiertotaloudesta. Eikä se jää puheen tasolle. Tilan eläimet syövät leipomoiden ylijäämäleipää, kaikki mahdollinen pyritään kierrättämään ja tilalla kehitellään biokaasun ja -dieselin valmistusta karjanlannasta.

Tuula työskenteli aiemmin viestintäkonsulttina, Heikki leipomoyrittäjänä.

"Tie ei ole ollut helppo, ja välillä usko on meinannut loppua. Haasteita ovat tuoneet muun muassa markkinatilanne ja se, kuinka paljon liha-alalla tehdään tuotteita ulkomaisesta raaka-aineesta, millä saadaan tietysti hintaa alemmaksi. Rakastamme kuitenkin suomalaista maaseutua ja maaseudun ihmisiä", Tuula kiteyttää.

Millä herkutellaan kesällä 2019? Yhteishyvä kurkisti kolmeen yritykseen, jotka olivat mukana Suomalainen menestysresepti 2019 -kilpailun innovaatiotyöpajassa. Pääseekö joku näistä tuotteista jatkoon?

Suomalainen Menestysresepti on S-ryhmän järjestämä pienille ja keskisuurille elintarvikevalmistajille suunnattu kiihdytyskaista kaupan hyllylle.

Lue lisää