Joulutortuista löytyy ensimmäisiä mainintoja 1800-luvun loppupuolelta. Kaupunkien säätyläisperheet tarjosivat joulutorttuja aaton juhla-aterian päätteeksi. Luumu- tai omenasoseella täytetyt joulutortut olivat alun perin puolikuun muotoisia.
Oletettavaa on, että ensimmäiset joulutorttumaiset luumuhillolla täytetyt leivokset on paistettu Englannissa, joista idea on omittu Suomeen. Ruotsissa tätä leivonnaista kutsutaan suomalaiseksi joulutähdeksi, Finska julstjärna.
Vaivaton valmistaikina
Voit valmistaa torttutaikinan alusta asti itse, mutta se ei valmistu kovin pikaisesti, sillä taikinaa pitää kaulia moneen kertaan. Jos kaulintaurakka ei houkuttele, ovat valmiit voi-, torttu- ja lehtitaikinalevyt oikein hyvä valinta. Ne sulavat pellille levitettyinä nopeasti taitteluvalmiuteen.
Voitele tortut kevyesti kananmunalla taikinan leikkauspintoja vältellen, jolloin lehtevyys säilyy parhaiten.
Voitaikinan mehevöittää nimensä mukaisesti voi, kun taas laktoosittomat torttu- ja lehtitaikinat sisältävät margariinia. Maukas voitaikina sopii leivonnaisiin, joissa täytteen osuus on pieni, ja taikinan maku on pääosassa. Torttutaikinasta syntyvät muhkeimmat ja lehtevimmät tortut. Lehtitaikina on hyvä valinta silloin, kun taikinakuoresta ei haluta kovin paksua.
Muodoilla on väliä
Perinteisen puolikuun ja tähden muotoisen tortun lisäksi malleja on monia. Leivo vaihteeksi rusetteja, kukkia, lumihiutaleita, enkeleitä tai minijoulutorttuja. Kun annat taikinan lasten käsiin, uusia luomuksia syntyy vaikka satujen sankarihahmojen inspiroimana.
Siisteimmät ja kauneimmat tortut saat, kun taittelet taikinan ensin ja lusikoit sitten täytteen sakaroille sinetiksi. Voitele tortut kevyesti kananmunalla taikinan leikkauspintoja vältellen, jolloin lehtevyys säilyy parhaiten.
Halutessasi voit ennen paistoa ripotella pinnalle mantelilastuja, pähkinärouhetta tai raesokeria.