Kannattaako joulutortut leipoa voi-, lehti- vai torttutaikinasta? Tähtitortun suosio kestää joulusta toiseen | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Mehevimmät joulutortut syntyvät torttutaikinasta

Kannattaako joulutortut leipoa voi-, lehti- vai torttutaikinasta? Tähtitortun suosio kestää joulusta toiseen

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
123rf
Julkaistu: 20.11.2019
Muokattu: 31.8.2020
Vastapaistetut joulutortut ne ovat rapean lehteviä, mehukkaita ja vastustamattoman hyviä. Torttuja ei välttämättä tarvitse täyttää luumumarmeladilla, sillä erilaisia makeita ja suolaisia täytevaihtoehtoja riittää.

Joulutortuista löytyy ensimmäisiä mainintoja 1800-luvun loppupuolelta. Kaupunkien säätyläisperheet tarjosivat joulutorttuja aaton juhla-aterian päätteeksi. Luumu- tai omenasoseella täytetyt joulutortut olivat alun perin puolikuun muotoisia.

Oletettavaa on, että ensimmäiset joulutorttumaiset luumuhillolla täytetyt leivokset on paistettu Englannissa, joista idea on omittu Suomeen. Ruotsissa tätä leivonnaista kutsutaan suomalaiseksi joulutähdeksi, Finska julstjärna.

Vaivaton valmistaikina

Voit valmistaa torttutaikinan alusta asti itse, mutta se ei valmistu kovin pikaisesti, sillä taikinaa pitää kaulia moneen kertaan. Jos kaulintaurakka ei houkuttele, ovat valmiit voi-, torttu- ja lehtitaikinalevyt oikein hyvä valinta. Ne sulavat pellille levitettyinä nopeasti taitteluvalmiuteen.

Voitele tortut kevyesti kananmunalla taikinan leikkauspintoja vältellen, jolloin lehtevyys säilyy parhaiten.

Voitaikinan mehevöittää nimensä mukaisesti voi, kun taas laktoosittomat torttu- ja lehtitaikinat sisältävät margariinia. Maukas voitaikina sopii leivonnaisiin, joissa täytteen osuus on pieni, ja taikinan maku on pääosassa. Torttutaikinasta syntyvät muhkeimmat ja lehtevimmät tortut. Lehtitaikina on hyvä valinta silloin, kun taikinakuoresta ei haluta kovin paksua.

Muodoilla on väliä

Perinteisen puolikuun ja tähden muotoisen tortun lisäksi malleja on monia. Leivo vaihteeksi rusetteja, kukkia, lumihiutaleita, enkeleitä tai minijoulutorttuja. Kun annat taikinan lasten käsiin, uusia luomuksia syntyy vaikka satujen sankarihahmojen inspiroimana.

Siisteimmät ja kauneimmat tortut saat, kun taittelet taikinan ensin ja lusikoit sitten täytteen sakaroille sinetiksi. Voitele tortut kevyesti kananmunalla taikinan leikkauspintoja vältellen, jolloin lehtevyys säilyy parhaiten.

Halutessasi voit ennen paistoa ripotella pinnalle mantelilastuja, pähkinärouhetta tai raesokeria.

Kokeile näitä taittelumalleja

Uusia täyteideoita torttuihin

  • Kotimainen paistonkestävä omenamarmeladi tai -hillo, johon sekoitat piparkakkumaustetta.
  • Kuivatuista hedelmistä esim. aprikoosista tai viikunoista keitetty hilloke.
  • Nutella.
  • Vihreä kuula -marmeladikaramellin puolikas.
  • Maustettu tuorejuusto (vanilja, sitruuna tms.) ja appelsiinimarmeladi.
  • Sinihomejuusto, omenamarmeladi ja pekaanipähkinä.

Vinkki! Pikkujoulujen suolaiset suupalat syntyvät joulutorttujen tapaan taittelemalla, mutta käytä marmeladin sijaan täytteeksi vaikkapa ruohosipulituorejuustoa ja lisää paistamisen jälkeen päälle kylmäsavu- tai graavilohta ja mätiä. Myös piparjuurituorejuusto-kylmäsavuporo-puolukka ja kantarellituorejuusto-paahdettu paprika ovat herkullisia makuyhdistelmiä.

Oletko jo tehnyt näitä joulutorttuja?