Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kiepauta pellille ässäpullat

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 15.2.2024
|
Muokattu: 15.2.2024
Osuuskauppavaalit järjestetään tänä vuonna kymmenessä alueosuuskaupassa. Osuuskauppavaalien äänestyspäivää voi juhlistaa perinteikkäällä tavalla eli vaalikahvilla sekä ässän muotoisella pullalla.

Suomalaiset ovat intohimoista kahvikansaa ja vaalipäivinäkin meillä on kahviin liittyvä tärkeä tapa: vaalikahvit. Ensin käydään äänestämässä ja sitten juodaan kahvit. Perinne on satavuotinen ja sukua kirkkokahveille ja muille merkityksellisten tuokioiden kahvihetkille.

Vaalikahviperinne liittyy etenkin presidentinvaaleihin, eduskuntavaaleihin ja kunnallisvaaleihin, mutta myös osuuskauppavaaleja voi juhlistaa kahvikupillisella ja hyvällä leivonnaisella. Tänä vuonna on aihetta kahvitteluun, sillä uusi edustajisto valitaan kymmeneen osuuskauppaan. Edustajisto on asiakasomistajien edustaja osuuskaupan hallinnossa. Se tekee päätöksiä ja toimii äänitorvena, joka vie osuuskaupan johdolle asiakasomistajien ideoita ja toiveita kaupan palveluiden parantamiseksi. Äänioikeus osuuskauppavaaleissa on jokaisella asiakasomistajalla.

Osuuskauppavaalien kahvipulla on tietysti s-kirjaimen muotoinen. Ässäpullien jujuna on muodon lisäksi suussa sulava täyte, joka tehdään suolatuista pistaasipähkinöistä, voista ja sokerista.

Taikinana ässäpullissa on tavallinen ja tuttu pullataikina, mutta pullan muotoilu on uudenlainen. Jotta muoto onnistuu, on hyvä muistaa pari pientä vinkkiä. Täytteen pähkinät kannattaa hienontaa huolellisesti, sillä isot pähkinäsattumat saattavat tehdä ohueksi kaulittavaan taikinaan reikiä. Myös taikinan vaivaaminen hyvin on tärkeää: kun taikinassa on vaivaamisen jäljiltä hyvä sitko, taikinanauhojen venyttäminen on helpompaa.

Muotoile nauhat ässiksi taittamalla taikinanauhat puoliksi ja venyttämällä sen jälkeen niin, että nauhan pituus kaksinkertaistuu. Taita sitten nauhan pää kohti keskustaa. Tee samoin nauhan toiselle päälle, mutta toiseen suutaan. Nauhasta muodostuu numeroa 8 muistuttava kuvio. Nipistä nauhojen päät kiinni toisiinsa. Nosta pullat sauma alaspäin pellille leivinpaperille. Voit katsoa muotoiluvinkit videolta tästä linkistä.

Paistetut ässäpullat viimeistellään kauniilla sokeripinnalla: voitele hieman jäähtyneet pullat voisulalla ja kasta pulla erikoishienoon sokeriin.

https://osuuskauppavaalit.fi/