Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Koukuttavan ihanat joulukarkit – neljä suussa sulavaa reseptiä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Elvi Rista
Julkaistu: 7.11.2023
|
Muokattu: 8.11.2023
Itse tehdyt makeiset on ihana tapa muistaa läheistä. Vie tuliaisiksi pehmeää fudgea, suussa sulavia suklaatryffeleitä tai herkullisen sitkeitä kinuskikarkkeja.

1. Suolakinuskikierteet vievät kielen

Suloisen sitkeät suolakinuskikarkit ovat tie kenen tahansa sydämeen. Nämä muutaman aineksen karkit ovat koukuttava yhdistelmä suolaista ja makeaa. Tarvitset vain sokeria, kuohukermaa, siirappia sekä suolaa.

Kinuskin keittämiseen kannattaa varata iso kattila, sillä kinuski kuohuu reilusti keitettäessä. Tämänkin karkin valmistuksessa kannattaa luottaa digitaaliseen lämpömittariin, jotta kinuskista saa sopivan sitkeää.

Sopivan lämpötilan saavuttaminen voi olla haastavaa, sillä kinuskin pitäisi olla muotoiltavissa, mutta ei kuitenkaan liian pehmeää, jotta se pysyy muodossaan myös huoneenlämmössä.

Jos kinuskia ei keitä tarpeeksi pitkään, se jää löysäksi eikä jähmety. Jos sitä keittää liian pitkään, tulee karkeista kivikovia, eikä niiden muotoilu onnistu. Toki karkit maistuvat silloinkin herkulliselta.

2. & 3. Tummanpuhuvaa lakua ja raikasta appelsiinia

Suussa sulavat suklaatryffelit onnistuvat aloittelevakin kotikondiittorilta.

Suklaatryffeleihin ei tarvitse kuin muutaman raaka-aineen: suklaata, kuohukermaa, voita sekä mahdollisesti jonkin makuaineksen. Suklaa sulatetaan kattilassa kuohukerman ja voin kanssa. Mahdollinen lisämaku yhdistetään joukkoon reseptistä riippuen joko heti aluksi kattilassa tai vasta lopuksi kun massa on jo sekoitettu tasaiseksi.

Lakutryffeleissä poiketaan hieman tästä järjestyksestä, sillä lakupalojen sulaminen kestää pidempään kuin suklaan. Niinpä ne sulatetaan ensin kerman joukkoon kattilassa, ja vasta tämän jälkeen lisätään suklaa.

4. Pehmeä ja kuohkea fudge

Fudgen onnistumiseen on muutama niksi, joiden avulla siitä saa tasaista ja juuri sopivan pehmeää.

Valitse fudgen keittämiseen hieman liian isolta vaikuttava kattila, sillä massa kiehuu varsinkin alussa hyvin paljon.

Digitaalisesta lämpömittarista on valmistuksessa todellista hyötyä. Fudgemassaa pitää keittää tarpeeksi pitkään, jotta se saavuttaa oikean lämpötilan, 115–117 astetta. Jos sitä keittää liian vähän, jää koostumus venyväksi ja pehmeäksi, eikä fudge jähmety leikattavaksi. Yli 120 asteiseksi keitetty fudge puolestaan kovettuu liian kovaksi.

Glukoosisiirappi auttaa pitämään fudgen rakenteen pehmeänä ja tasaisena. Voi tuo fudgen makuun täyteläisyyttä.

Valmiin fudgen koostumukseen vaikuttaa lisäksi vatkaaminen. Fudgea aletaan vatkata rauhallisesti sähkövatkaimella, kun sen lämpötila on laskenut alle 100 asteeseen. Jos sitä alkaa vatkata heti keittämisen jälkeen, vaarana on fudgen juoksettuminen. Fudgea vatkataan 5–15 minuuttia, kunnes se muuttuu mattamaiseksi ja tiiviimmäksi.

Lisää joulukarkkiohjeita löydät täältä