Kohtuullinen määrä kovaa rasvaa kertyy helposti, vaikka käyttäisi joka päivä Sydänmerkillä varustettuja maitovalmisteita, vähärasvaisia juustoja, kasviöljymargariinia sekä vähärasvaista lihaa. Siksi voita, makeisia, herkuttelujuustoja ja -leivonnaisia sekä lenkkimakkaraa kannattaa nauttia kohtuudella.
Taulukkoon on koottu esimerkkejä kovan rasvan määristä erilaisissa ruoka-annoksissa. Lukuarvot on pyöristetty.
Elintarvike, rasvaa (%)
|
Annos
|
Kovaa rasvaa
|
Annos käytännössä
|
---|
Voi
|
10 g
|
5,5 g
|
yksi iso voinappi tai 2 teelusikallista voita
|
Margariini (60 %)
|
10 g
|
1,5 g
|
2 teelusikallista rasvaa leiville
|
Kuohukerma (35 %)
|
1/2 dl
|
12 g
|
loraus kermaa
|
Kasvirasvavalmiste (7 %)
|
1/2 dl
|
1 g
|
loraus kerman tapaan käytettävää kasvirasvavalmistetta
|
Cappuccino
|
1,7 dl
|
2 g
|
kupillinen täysmaitoon tehtyä kahvijuomaa
|
Maito tai piimä (1 %)
|
1,7 dl
|
1 g
|
lasillinen maitoa tai piimää
|
Jogurtti (2 %)
|
2 dl
|
3 g
|
yksi jogurttipikari (200 g)
|
Juusto (30 %)
|
15 g
|
3 g
|
kaksi täysrasvaisen juuston höylättyä siivua
|
Juusto (17 %)
|
15 g
|
1,5 g
|
kaksi vähärasvaisen juuston höylättyä siivua
|
Lihapasteija
|
75 g
|
9 g
|
yksi pasteija
|
Munkki
|
60 g
|
5,5 g
|
yksi keskikokoinen hillomunkki
|
Suklaa
|
25 g
|
5 g
|
muutama pala suklaalevystä
|
Perunalastut
|
25 g
|
2 g
|
kourallinen (2 dl) perunalastuja
|
Pizza
|
200 g
|
6 g
|
pizzapala tai pieni einespizza
|
Jauhelihapihvi, sika-nauta
|
65 g
|
3,5 g
|
yksi jauhelihapihvi
|
Uunissa kypsennetty kirjolohi
|
100 g
|
2 g
|
aikuiselle pieni annos kalaa
|
Nakki
|
90 g
|
7 g
|
kolme ohutta nakkia
|