Kovaa rasvaa kertyy helposti | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kovaa rasvaa kertyy helposti

Kova rasva

Kohtuullinen määrä kovaa rasvaa kertyy päivän ruokavalinnoista nopeasti. Sydänystävälliseen ruokavalioon kovaa rasvaa mahtuu vain vähän.

Jaa Somessa
Teksti:
Taina Luova ja Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Lähde:
Fineli.fi ja tuotteiden valmistajat

Lähes kaikissa rasvaa sisältävissä elintarvikkeissa on ainakin vähän myös kovaa rasvaa. Kovaksi rasvaksi lasketaan tyydyttyneet sekä trans-rasvahapot.

Maitorasvassa ja suklaassa kovaa rasvaa on noin 2/3 ja sian ja naudan lihassa noin puolet rasvan määrästä. Myös kalan rasvassa ja rypsiöljyssä on 5−10 prosenttia kovaa rasvaa, vaikka niiden rasva valtaosin on pehmeää.

Päivän energiankulutus / kovan rasvan enimmäismäärä

  • 1 600 kcal / 18 g
  • 2 000 kcal / 22 g
  • 2500 kcal / 28 g.

Kova rasva ruokavalinnoissa

Kohtuullinen määrä kovaa rasvaa kertyy helposti, vaikka käyttäisi joka päivä Sydänmerkillä varustettuja maitovalmisteita, vähärasvaisia juustoja, kasviöljymargariinia sekä vähärasvaista lihaa. Siksi voita, makeisia, herkuttelujuustoja ja -leivonnaisia sekä lenkkimakkaraa kannattaa nauttia kohtuudella.

Taulukkoon on koottu esimerkkejä kovan rasvan määristä erilaisissa ruoka-annoksissa. Lukuarvot on pyöristetty.Elintarvike, rasvaa (%)AnnosKovaa rasvaaAnnos käytännössäVoi10 g5,5 gyksi iso voinappi tai 2 teelusikallista voitaMargariini (60 %)10 g1,5 g2 teelusikallista rasvaa leivilleKuohukerma (35 %)1/2 dl12 gloraus kermaaKasvirasvavalmiste (7 %)1/2 dl1 gloraus kerman tapaan käytettävää kasvirasvavalmistettaCappuccino1,7 dl2 gkupillinen täysmaitoon tehtyä kahvijuomaaMaito tai piimä (1 %)1,7 dl1 glasillinen maitoa tai piimääJogurtti (2 %)2 dl3 gyksi jogurttipikari (200 g)Juusto (30 %)15 g3 gkaksi täysrasvaisen juuston höylättyä siivuaJuusto (17 %)15 g1,5 gkaksi vähärasvaisen juuston höylättyä siivuaLihapasteija75 g9 g   yksi pasteijaMunkki60 g5,5 gyksi keskikokoinen hillomunkkiSuklaa25 g5 gmuutama pala suklaalevystäPerunalastut25 g2 gkourallinen (2 dl) perunalastujaPizza200 g6 gpizzapala tai pieni einespizzaJauhelihapihvi, sika-nauta65 g3,5 gyksi jauhelihapihviUunissa kypsennetty kirjolohi100 g2 gaikuiselle pieni annos kalaaNakki90 g7 gkolme ohutta nakkia

Rasva mieluummin pehmeänä

Kovan rasvan tilalle suositellaan pehmeää rasvaa eli paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävää rasvaa: leivälle vähintään 60 prosenttia rasvaa sisältävää margariinia, ruoanlaittoon rypsiöljyä tai oliiviöljyä, leivontaan pullomargariinia, kolmesti viikossa kala-ateria. Saatavilla on myös juustoja ja jogurtteja, joissa maitorasvan tilalla on käytetty rypsiöljyä. Sian, broilerin ja kalkkunan lihassa pehmeää rasvaa on enemmän kuin kovaa rasvaa.

Julkaistu: 12.12.2013
Muokattu: 27.8.2019
Jaa Somessa