Kuinka kauan ruoka säilyy? | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kuinka kauan ruoka säilyy?

Ruokien säilyminen

Pohdituttaako, kuinka kauan avattu maitopakkaus tai pakastettu jauheliha säilyy? Kokosimme säilytysohjeita maitotuotteille, lihalle, kalalle, kuiva-aineille, säilykkeille ja muille ruoille. Katso myös pakkauksen viimeinen käyttöpäivä- ja parasta ennen -merkinnät. Ennen kuin käytät vanhaksi menevää tuotetta, tarkista se haistamalla ja maistamalla.

Jaa Somessa
Teksti
Taina Luova ja Yhteishyvä
Kuvat
123RF

Ruoka ei säily pakastimessakaan ikuisesti. Hävikin välttämiseksi sitä ei siis kannata varastoida kuin se määrä, mikä tulee käytetyksi.

Tarkista ruokatuotteelle annettu säilyvyysaika pakkausmerkinnöistä. Ruoan käsittely vaikuttaa myös paljon sen säilyvyyteen. Käsittele ruokaa puhtain käsin ja välinein. Luota aisteihisi: jos ruoka näyttää, tuoksahtaa tai maistuu oudolle, se on parasta jättää syömättä.

Suuntaa-antavia säilyvyysaikoja tuoteryhmittäin

Maitotuotteet

Maitotuotteet säilyvät avaamattomina alle +8 asteessa pakkaukseen merkittyyn päiväykseen saakka. Avatut maitotuotteet säilyvät jääkaapissa:

  • maito, kerma, piimä, jogurtti, viili, rahka ja kermaviili noin 3–4 päivää
  • juustot 1–2 viikkoa hyvin suojattuina
  • voi ja margariini 2 viikkoa.

Kananmunat

  • Kananmunat säilyvät jääkaapissa hyvinä viikonkin parasta ennen -merkinnän jälkeen.

Liha

Lihat on parasta säilyttää alle +6-asteisessa jääkaapissa. Avatut lihatuotteet säilyvät:

  • jauheliha 1 päivä
  • kana 1–2 päivää
  • liha 3–5 päivää
  • leikkeleet 5–7 päivää.

Lihaa voi myös pakastaa. Pakastimessa lihatuotteet säilyvät:

  • jauheliha 3–4 kuukautta
  • kana paloina, 9 kuukautta
  • liha 3–4 kuukautta.

Kala

Kalalle paras säilytyslämpötila on vieläkin alhaisempi, +0–3 astetta. Listeriariskin vuoksi etenkin tyhjiöpakattuja kylmäsavukaloja ja graavisuolattuja kaloja sekä mätiä pitää säilyttää alle +3 asteessa ja käyttää mahdollisimman pian hankinnasta.

  • Kala säilyy 1 päivää jääkaapissa, 3–4 kuukautta pakastimessa.
  • Savustettu tai hiillostettu kala säilyy 1–2 päivää jääkaapissa.

Tyhjiöpakatut tuoreet tai savustetut kalat ovat pakkauksen avaamisen jälkeen kuin tuoretuotteita.

Puolisäilykkeet

Säilykkeiden säilöntätavat vaihtelevat niiden sisältämien tuotteiden mukaan. Osaa puolisäilykkeistä voi säilyttää huoneenlämmössä, kun pakkaus on avaamaton. Avaamisen jälkeen jää- tai viileäkaappi on oikea säilytyspaikka.

  • Silli- ja silakkasäilykkeet säilytetään avaamattominakin jääkaapissa. Niiden säilyvyysaika on 3–4 kuukautta, avattuina korkeintaan pari viikkoa.
  • Etikkapunajuuret, herkkukurkut ja valmiit salaatinkastikkeet säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä puolesta vuodesta kahteen vuoteen (ks. päiväys pakkauksesta). Avattuina jääkaapissa noin pari kuukautta.
  • Öljy säilyy avaamattomana huoneenlämmössä noin vuoden. Avattuna se olisi hyvä säilyttää viileässä, mutta ei kuitenkaan jääkaapissa. Avattu öljy säilyy hyvänä noin 8 kuukautta.

Täyssäilykkeet

Avaamattomat säilyketölkit säilytetään huoneenlämmössä. Avattu säilyke on kuin tuoretuote, ja se on säilytettävä jääkaapissa. Älä laita avattua peltisäilykepurkkia jääkaappiin, vaan siirrä loput säilykkeestä kannelliseen säilytysrasiaan.

  • Erilaiset kalasäilykkeet (esimerkiksi tonnikala) säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä noin 12 kuukautta (ks. päiväys pakkauksesta), avattuna jääkaapissa 1–2 päivää.
  • Lihasäilykkeet, hernekeitto ja vastaavat ruoat säilyvät avaamattomina jopa kolme vuotta, mutta avattuina jääkaapissa korkeintaan 3 päivää.
  • Hedelmäsäilykkeet säilyvät pari vuotta, mutta avattuna jääkaapissa 1–2 päivää.

Kuiva-aineet

Kuiva-aineet säilytetään huoneenlämmössä. Pakkauksiin on merkitty parasta ennen -päivä. Keskimäärin tuotteet säilyvät:

  • jauhot 6 kuukautta
  • puurohiutaleet 10 kuukautta
  • pastatuotteet, riisit ja murot 1 vuosi
  • kahvi avaamattomana noin 1 vuosi, avattuna aromikkaana noin 1 viikon, paremmin tiiviissä astiassa jääkaapissa tai pakastimessa
  • pussitee 1–2 vuotta
  • irtotee avaamattomana 1–2 vuotta, avattuna aromikkaana noin 3 kuukautta
  • kokonaiset mausteet jopa 5 vuotta
  • jauhetut mausteet noin 3 vuotta
  • kuivatut yrtit avatussa pakkauksessa valolta ja liialta lämmöltä suojattuna noin 10 kk.

Leipä

  • Leipä säilyy pakastimessa noin 3 kuukautta.

Marjat ja vihannekset

  • Marjat ja vihannekset säilyvät pakastimessa noin 8 kuukautta.

Valmiit ruoat

  • Valmiit ruoat säilyvät jääkaapissa noin 3–4 päivää, pakastimessa 3–4 kuukautta.

Parasta ennen merkinnät ja elintarvikkeiden säilyvyysajat

Elintarvikepakkauksissa on Suomessa oltava päiväysmerkintä: se on joko viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -merkintä. Lisäksi monet valmistajat ilmoittavat valmistus- tai pakkauspäivän.

Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden pakkauksiin tulee merkitä säilytysohje. Ohjeen mukaisesti säilytettynä tuotteen laadun pitää olla tuoreen kaltainen viimeisenä käyttöpäivänä.

Viimeinen käyttöpäivä vai parasta ennen?

Viimeinen käyttöpäivä (tai viimeinen käyttöajankohta) -merkintä on ehdoton. Sen päivän jälkeen tuotetta ei saa myydä eikä käyttää. Tuote säilyy viimeiseen käyttöpäivään hyvänä, mikäli avaamaton pakkaus on säilytetty oikein pakkaukseen merkityissä olosuhteissa.

Viimeinen käyttöpäivä merkitään helposti pilaantuvien elintarvikkeiden pakkauksiin, kuten:

  • tuore liha
  • jauheliha
  • kypsentämättömät lihavalmisteet
  • tuore ja tuoresuolattu kala
  • savustettu ja hiillostetuttu kala
  • mäti
  • äyriäiset
  • einekset
  • jälkiruoat
  • kuumentamattomat konditoriavalmisteet.

Parasta ennen -merkintä tarkoittaa sitä ajankohtaa, johon asti elintarvike säilyy tuoreen kaltaisena, kun sitä on säilytetty pakkausmerkinnöissä mainituissa olosuhteissa. Elintarvikkeen voi myydä ja sitä voi hyvin käyttää vielä parasta ennen -päivämäärän jälkeen. Pakkauksen avaamisen jälkeen kannattaa aistinvaraisesti tarkistaa, että tuote on käyttökunnossa.

Parasta ennen -merkintä merkitään elintarvikkeisiin, kuten:

  • monet maitotuotteet
  • erilaiset jauhot ja hiutaleet
  • säilykkeet.

Kaikissa elintarvikkeissa ei tarvitse olla merkintää. Näitä ovat:

  • tuoreet marjat, hedelmät, kasvikset ja sienet, joita ei ole kuorittu, pilkottu tai muulla tavalla käsitelty
  • leipomotuotteet ja leivät, jotka ovat ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne tavallisesti nautitaan yhden vuorokauden kuluessa
  • etikka, suola, suolavalmisteet ja sokeri
  • makeiset, jotka koostuvat lähes yksinomaan maustetuista tai värjätyistä sokereista sekä purukumi
  • jäätelön annospakkaukset.

Näin varmistat ruoan tuoreuden

  • Tarjoa valmistamasi ruoka mahdollisimman pian kypsentämisen jälkeen.
  • Jos joudut pitämään ruokaa lämpimänä, pidä se riittävän kuumana (vähintään 60 asteessa) tarjoiluun asti, kuitenkin enintään 2 tuntia.
  • Jos kaikkea ruokaa ei syödä heti, jäähdytä ruoka nopeasti ja säilytä jääkaapissa.
  • Kuumenna ruoka ennen tarjoilua uudelleen kiehuvan kuumaksi ja varmista, että koko annos on kauttaaltaan kuuma.
  • Kuljeta itse valmistetut tai kaupasta hankitut helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmälaukussa, jossa on riittävästi kylmävaraajia. Aseta varaajia myös elintarvikkeiden päälle ennen kannen sulkemista. Lämpimänä kesäpäivänä ota kylmälaukku varaajineen mukaan kauppareissulle, vaikket pakasteita ostaisikaan.
  • Yli kahden tunnin kuljetusmatkoilla turvallisinta on hankkia pilaantuvat tuotteet määränpään läheltä.

Lue lisää ruoan säilymisestä ja hävikin välttämisestä

Julkaistu: 30.1.2014
Muokattu: 24.3.2020
Jaa Somessa