Mehevä porkkanakakku on parasta! Joko olet leiponut tänä syksynä?

120-vuotiasta Yhteishyvää juhlitaan joka kuukausi kakulla! Syyskuun kuukauden kakku on klassikko jo vuosikymmenten ajalta – aina niin ihana porkkanakakku.

Amerikkalainen porkkanakakku Yhteishyvä 120 vuotta -leimalla
Amerikkalainen porkkanakakku Yhteishyvä 120 vuotta -leimalla
Teksti: Sanna Autio
Kuvat: Reetta Pasanen
19.9.2025 | Päivitetty 19.9.2025

Kukapa ei tykkäisi porkkanakakusta! Mehevässä kakkupohjassa on porkkanaa, fariinisokeria ja mausteita. Kakku täytetään ja kuorrutetaan makealla tuorejuustoseoksella.

Porkkanakakku rantautui Suomeen 1980-luvulla Amerikasta, jossa se oli ollut jo silloin klassikkoleivonnainen vuosikymmenten ajan. Perinteisesti kakkua leivotaan syksyllä, kun uusi porkkanasato valmistuu.

Taikinaan tuleva porkkanaraaste pitää kakun mehevänä, ja mukaan voi lisätä rouskuvia pähkinöitäkin. Lämpimät mausteet kaneli ja muskottipähkinä taas tekevät kakusta täyteläisen, viileneviin syyspäiviin sopivan.

Kakku täytetään ja kuorrutetaan makealla täytteellä, joka valmistetaan tuorejuustosta, voista ja tomusokerista. Alun perin kuorrute tehtiin sulatejuustosta, jossa on vähemmän suolaa kuin tuorejuustossa. Markkinoilla ei vielä silloin ollut tuorejuustoja tai niitä ei käytetty leivonnassa kuten nykyään.

Kakun voi myös pelkästään kuorruttaa, jolloin se on enemmän maustekakkumainen. Porkkanakakun makumaailman voi leipoa myös uudella twistillä pellille, kääretortuksi, juustokakuksi, kekseiksi tai vegaaniseksi versioksi.

Katso myös nämä porkkanakakun makuiset reseptit