Kasvisruokavalioiden kirjo on laaja, ja niiden sisältö vaihtelee suuresti. Osa ei syö mitään eläinperäistä, toiset kasvispainotteisesti syövät hyväksyvät kasviksien lisäksi lautaselleen esimerkiksi munakkaan tai jopa kalaa. Kaikkia kasvissyöjiä yhdistää halu syödä eettisesti ja terveellisesti – kasvissyönti vähentää esimerkiksi riskiä sairastua paksusuolen syöpään.
Vielä jokin aika sitten vieraaksi tullut kasvisyöjä saattoi saada eteensä lautasellisen lihaa sisältävää keittoa, josta hänen oletettiin vain noukkivan lihapalat pois. Vaikka kasvisruokailijan kestitseminen vaatiikin hieman enemmän osaamista, on lihan korvaaminen kauppojen nykyvalikoimilla helppoa.
Jotta kokonaisuudesta saa ruokaisan ja maittavan, kannattaa yhdistellä toisiaan täydentäviä kasvisperäisiä proteiineja, kuten hummuslevitettä ja täysjyväleipää. Kasvisruoan mausteeksi sopivat hyvin erilaiset yrttimausteet.
Mausta kasvisruoka rohkeasti ja monipuolisesti.