Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miten marenki tehdään? Näillä ohjeilla onnistut varmasti!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 20.5.2021
|
Muokattu: 20.5.2021
Ilmava ja rapea marenki ihastuttaa sellaisenaan, mutta maistuu myös monissa leivonnaisissa pavlovasta brita-kakkuun. Marengin tekeminen on helppoa, kunhan pidät mielessä muutaman perusniksin. Katso ihanat reseptit ja vinkit, joilla saat marengin onnistumaan.

Marengin perusresepti: onnistu video-ohjeiden avulla!

Valmistelut

  1. Marengin raaka-aineet ovat yksinkertaiset: valkuaisia ja hienoa sokeria.
  2. Kananmunat kannattaa erotella jääkaappikylminä, jolloin keltuainen ja valkuainen pysyvät paremmin erillään. Anna kuitenkin valkuaisten lämmetä huoneenlämpöisiksi, sillä niistä syntyy parempi vaahto.
  3. Kun erottelet valkuaisia, pidä huoli, ettei niiden sekaan pääse yhtään keltuaista. Sen sisältämä rasva estää vaahtoutumisen.
  4. Puhtaat ja kuivat välineet ovat samasta syystä avainasemassa onnistuneen marengin valmistamisessa. Jos marengin joukkoon pääsee rasvaa tai vettä, vaahdotus ei onnistu.
  5. Esilämmitä uuni, sillä marenkivaahto ei pidä odottamisesta.

Entä miksi joissain resepteissä valkuaisten ja sokerin joukkoon lisätään etikkaa ja maissitärkkelystä?

Etikka ja maissitärkkelys kuuluvat pavlovan marenkiin. Niiden ansiosta marenki kypsyy pinnalta rapeaksi, mutta jää keskeltä vaahtokarkkimaisen pehmeäksi.

Marengin valmistus

  1. Vatkaa ensin valkuaisten rakenne rikki. Lisää sitten valmiiksi mitattu sokeri mukaan pienissä erissä. Vähitellen lisättynä sokeri sulaa valkuaisten joukkoon.
  2. Vatkaa marenkia, kunnes vaahto on valkoista, paksua ja kiiltävää. Vatkainta nostaessa pintaan jää teräviä huippuja eikä marenki valu, kun käännät kulhon ylösalaisin.
  3. Tarkka paistolämpötila ja -aika riippuvat reseptistä, mutta marenkeja paistetaan aina miedossa lämmössä pitkään. Näin väri pysyy vaaleana ja marengit kypsyvät myös sisältä.

Kokeile! Tällä ohjeella muotoilet niin pikkumarengit kuin kakkupohjatkin.

Vegaaninen marenki

Vegaaninen marenki syntyy yllättävästä raaka-aineesta: säilykekikherneiden liemestä! Proteiinia sisältävä, miedon makuinen liemi käyttäytyy nimittäin vispatessa munanvalkuaisten tapaan. Tee pikkumarenkeja tai kokeile vegaanista britaa.

Katso reseptit ihaniin marenkileivonnaisiin pavlovasta brita-kakkuun!