Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näillä vinkeillä rakentuu söpö piparkakkutalo – katso kaavat ja ohjeet kokoamiseen ja koristeluun

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 5.11.2015
|
Muokattu: 5.11.2024
Piparkakkutalon rakentaminen on joulun ihaninta puuhaa, johon koko perhe voi osallistua – ainakin syömiseen! Lue vinkit talon leipomiseen, kokoamiseen ja koristeluun.

Aloita tästä: piparkakkutalon kaava ja mitat

Piparkakkutalon malleja on monia ja ennen leipomista kannattaakin suunnitella, mitä kaikkea talon tekemiseen tarvitaan. Perinteiseen, helppoon piparkakkutaloon voit ottaa avuksi valmiit kaavat tai muotit. Lataa tästä piparkakkutalon kaava ja tulosta se leipomista varten tai jäljennä kaavan muodot esimerkiksi leivinpaperille ja leikkaa irti. Seuraavaksi tehdään nimittäin taikina!

Tee seuraavaksi: piparkakkutalon taikina

Tämä piparkakkutalon taikina sopii piparkakkutalojen ja muiden piparirakennelmien tekoon. Taikinaa on helppo käsitellä eikä se leviä uunissa. Taikina on tavallista piparitaikinaa kestävämpää, joten osat eivät murene kovin helposti. Kun taikina on valmis, anna sen kiinteytyä ja maustua jääkaapissa yön yli.

Piparkakkutalo onnistuu myös kaupan valmiista taikinasta, ja pääset hyppäämään suoraan seuraaviin vaiheisiin.

Seuraavana päivänä: piparkakkutalon leipominen

Anna taikinan lämmetä hetki huoneenlämmössä, niin sitä on helpompi kaulia. Voit kaulia taikinan suoraan leivinpaperin päällä, jolloin osia ei tarvitse siirrellä.

Kauli taikina riittävän ohueksi (3–4 mm), jotta osista ei tule liian paksuja. Jos tarvitset kaulitsemisen avuksi jauhoja, käytä niitä maltilla.

Leikkaa taikinasta mökin osat kaavojen avulla joko taikinapyörällä, pizzaleikkurilla tai terävällä veitsellä. Jos haluat tehdä mökkiin ovi- ja ikkuna-aukot, leikkaa ne seinäosiin tässä vaiheessa.

Voit tehdä osasta taikinaa alustan mökille. Alusta voi olla hieman muita osia paksumpi. Ylimääräisestä taikinasta voit tehdä esimerkiksi kuusia ja piparkakku-ukkoja talon pihaan tai tähtiä ja sydämiä talon katon koristeeksi.

Isot ja pienet osat kannattaa paistaa erikseen. Paista isoja osia leivinpaperoidulla pellillä 150-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia ja pieniä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Paista piparit koviksi, mutta älä anna niiden palaa.

Anna valmiiden osien jäähtyä kunnolla tasaisella alustalla. Koristelu ja kokoaminen kannattaa säästää seuraavaan päivään, jotta osat ehtivät kovettua helposti käsiteltäviksi.

Nyt seuraa jännittävin osuus: piparkakkutalon kokoaminen ja koristelu

Koristelu on monen suosikkivaihe piparkakkutalon tekemisessä. Käytä piparkakkutalon koristeluun itse tehtyä pikeeriä tai kaupan valmiita, erivärisiä sokerikuorrutteita. Kokeile karkkeja, karkkikeppejä ja sulatettua suklaata. Siivilällä sirotellusta tomusokerista saa talon ylle lunta. Erilaisilla nonparelleilla koristelet talon eri tyyleillä ja väreillä.

Koristele seinät ennen kokoamista, niin kuvioiden pursottaminen on helpompaa. Katon ja pihan voit koristella kokoamisen jälkeen. Myös talon saumoja voi koristella pikeerillä kokoamisen jälkeen.

Kokoaminen on puolestaan se vaihe, jota moni jännittää. Kokoamiseen käytettävä sula sokeri on nimittäin todella tahmeaa ja kuumaa. Harjoittele vaikka ensin liimaamalla muutama tavallinen pipari yhteen ja etene sitten talon kokoamiseen. Sulata sokeri juoksevaksi pannulla miedolla lämmöllä pikkuhiljaa. Kasta osien reunat kuumaan sokeriin ja liimaa osat yhteen. Pidä sula sokeri pienellä lämmöllä, jotta se ei pääse kovettumaan.

Milloin piparkakkutalo syödään?

Monen mielestä joulun päättävä loppiainen on oikea aika piparkakkutalon syömiseen. Toiset napsivat talosta osia pitkin joulun pyhiä ja jotkut herkuttelevat piparkakkutalolla uuden vuoden juhlissa. Tyyli on siis vapaa!

Katso myös nämä piparkakkuideat