Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pasta on tuttu pikaruoka, mutta kotimaiset juurekset ovat oiva vaihtoehto edullisen aterian pohjaksi.

Panosta perunaan ja hyödynnä rohkeasti valmista – 10 helppoa ja riittoisaa ruokavinkkiä omaan kotiin muuttavalle

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 11.9.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Pakastin pelastaa yksineläjän ja kasvikset pienellä budjetilla kokkaavan. Tähteistä kannattaa opetella valmistamaan uutta. Näin kokematonkin ruoanlaittaja saa pöytään terveellistä ja monipuolista ruokaa.

”Pakkasin aina meidän opiskelijamme mukaan pakastamaani metsän antia, sillä hän rakastaa aamupuuroa tuoreiden marjojen kanssa. Myös kotimehupullo kelpasi aina reppuun mukaan”, muistelee marjastaja-äiti Anja Aalto Espoosta.

Moni kotoa omaan ensimmäiseen huusholliin muuttava nuori tuntee aluksi ihanaa vapauden viehätystä, myös ruoka-asioissa. Pizzat, nuudelit ja tonnikalariisit alkavat kuitenkin pian kummasti kyllästyttää. Lounas hoituu usein helposti opiskelijaruokalassa, mutta iltasin mieleen hiipivät äidin lihapullat ja lohikeitot.

Vanhempaa taas huolettaa, saako nuori riittävän monipuolista ruokaa vai vaihtuvatko perheateriat pikanuudeleiksi. Mieli tekisi opastaa ja ohjata – ja pakata nuorelle kassi täyteen evästä.

Kokosimme vinkit edulliseen arkikokkailuun niin itsenäistyvälle nuorelle kuin vanhemmalle, jolla on keittiössä vähemmän syöjiä kuin aikaisemmin.

10 arjen pelastavaa kikkaa

1. Pakastin käyttöön. Yksineläjänäkin kannattaa tehdä keittoa, kastiketta, pataa tai piirasta reilu satsi ja pakastaa loput annoksina evääksi tai kiireisen päivän varalle. Merkitse aina päälle, mitä rasia sisältää.

2. Muna on pikaruokaa. Munakas syntyy nopeasti. Käytä sen täytteeksi edelliseltä aterialta jääneitä broilerinpaloja, loput meetvurstit suikaleina ja juustonkannikat raasteena. Koristele värikkäillä salaattiaineksilla ennen ateriointia. Katso vinkki makaronien käytöstä munakkaassa >>

3. Tarkista tarjoukset. Hyödynnä tarjoukset ja 30 prosentin alennukset. Osta edullinen naudan- tai possunlihapala ja paloittele hautumaan kattilaan runsaiden juuresten kanssa. Padan voi nauttia vaikka perunamuusin, riisin tai pastan kera. Lue 4 syytä ostaa punalaputettu tuote >>

4. Hyödynnä tähteet. Tee uunikala, jota syöt tänään ja nauti loput huomenna salaattina tai lettujen kanssa tahnana. Katso lisää vinkkejä hävikin hyödyntämiseen >>

5. Käytä kaalia. Kaaliruoat eivät paljon rahapussia kurita. Mietipä pitkään hautuneita keittoja, laatikkoja, kääryleitä – nam! Tulisuutta rakastava viipaloi mukaan chorizomakkaraa. Perusjauheliha antaa ruokaisuutta ja pavut proteiinia. Kurkkaa, miten kaaleja voi käyttää >>

6. Tölkistä pöytään. Tölkkipavuista syntyy pikaruokaa. Lisää esimerkiksi tomaattisten papujen joukkoon edellisen päivän jauhelihakastikkeen loput, silppua pakettiin jäänyt viimeinen makkara tai höystä seos kasviproteiinivalmisteella.

7. Kuiva leipä käyttöön. Hieman kuivahtanut vaalea leipä kannattaa murentaa lihamureketaikinaan, patojen tai keittojen sakeuttajaksi tai paahtaa kuutioina krutongeiksi salaattiin. Näin hyödynnät leivän tähteet >>

8. Muista peruna! Uuniperunoista riittää helposti kaverillekin. Tee rahka-, tuorejuusto- tai kermaviilipohjainen täyte, jonka höystät kala- tai kinkkusilpulla. Poimi herkulliset perunareseptit >>

9. Jatka jauhelihakastiketta. Jauhelihakastike muuntuu seuraavana päivänä pannarin päälliseksi, uuniperunan täytteeksi, perunamuusin kanssa paimenen piiraaksi ja pastan tai peruna-sipulisuikaleiden kanssa laatikoksi. Testaa perunamuusi-jauhelihalaatikon resepti >>

10. Tee kerralla enemmän. Paista samoin tein enemmän kasvispihvejä ja nauti loput burgerin täytteenä. Kokeile koko pellin kasvispihviä >>

Näillä aineksilla pärjää pitkälle

Jääkaappiin kannattaa varata levitettä leivälle, munia ja lempimaustekastikkeita.

Maustehyllyyn on hyvä hankkia suolaa, mustapippuria, yrttimausteita, liemikuutioita, muutama lempimauste kuten chili, curry ja kaneli sekä vaniljasokeria.

Kuiva-ainekaapin jokapäiväiseen ruoanlaittoon sopivia tarvikkeita ovat esimerkiksi ruokaöljy, puurohiutaleet, vehnä- ja sämpyläjauhot, pasta ja riisi, sokeri, kuivahiiva, leivinjauhe, näkkileipä sekä säilykkeistä tomaattimurska, säilykepavut, tölkkikala ja ananas.

Edullista ja terveellistä ruokaa syntyy etenkin kasviksista ja erityisesti juureksista.

Niitä voi käyttää aina, vuodenajasta riippumatta, esimerkiksi laatikko-, pata-, keitto- ja kastikeruokien rikastamiseen. Näin aterioista saa maukkaampia, runsaampia ja värikkäämpiä.

Einekset ja ystävät käyttöön

Valmisruoat ja puolivalmisteet ovat monesti oiva ratkaisu arjessa. Niitä voi höystää kasviksilla, yrteillä ja salaatilla, jotta saa kerrytettyä suositellun puoli kiloa kasviksia päivässä. Lue lisää vinkkejä valmisruokien hyödyntämiseen >>

Myös yhdessä kokkaaminen on valttia: porukalla saa lyhyessä ajassa runsaasti syötävää ja kaikille mukaankin jaettavaa. Kavereiden kanssa on kiva järjestää esimerkiksi kevät- tai kaalikäärylekekkerit, piirakkatalkoot tai korvapuustikestit.

Oletko jo kokeillut näitä vinkkejä?