Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Terveellisillä, proteiinia sisältävillä päällisillä piirakasta saa jopa näppärän lounaan.

Monipuolinen karjalanpiirakka on mainettaan terveellisempi – näin saat siitä pikalounaan

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
Timo Viljakainen
Julkaistu: 26.8.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Karjalanpiirakka maistuu arjen välipalana tai juhlaherkkuna – kaikille vauvasta vaariin. Harva ruoka on yhtä kätevä ja ruokaisa.

Hektinen elämäntapa on lisännyt välipalojen ja samalla karjalanpiirakan suosiota. Jokainen suomalainen syö vuodessa noin 80 leipomoiden tekemää karjalan- tai riisipiirakkaa*, minkä lisäksi nautitaan valmisruokateollisuuden tekemiä sekä kotona leivottuja piirakoita.

Tämän perinteisen suomalaisen leivonnaisen ohuen hapattamattoman ruiskuoren sisällä on riisi- tai ohrasuurimopuuroa, perunasosetta tai kasviksia. Riisin jälkeen suosituin täyte on peruna.

Myös kasvissyöjille sopiva piirakka on mainettaan terveellisempi. Siitä saa muun muassa hyvää kuitua.

Rasvaa yhdessä piirakassa on vain noin 5–7 grammaa.

Esimerkiksi munkissa rasvaa on puolet enemmän kuin karjalanpiirakassa. Lihapiirakassa rasvaa on vieläkin enemmän, noin 20 grammaa.

Piirakan kuoritaikinassa on ruista, jolla on tunnetusti hyviä terveysvaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan ja suoliston toimintaan.

Päälle savukalaa tai Caprin salaattia

Moni nauttii karjalanpiirakasta ihan sellaisenaan. Terveellisillä, proteiinia sisältävillä päällisillä ja kasviksilla kokonaisuus käy pienestä ateriasta.

Saat piirakkaan ruokaisuutta, kun lämmität sen mikrossa ja lisäät päälle juustoviipaleen. Piirakan päälliseksi sopivat myös eri leikkeleet, graavi- tai savukala ja vaikka Caprin salaatista tuttu yhdistelmä eli tomaatti-mozzarella-basilika.

Lounaaksi piirakka kohoaa, kun päällystät sen vaikka aterialta jääneillä broilerinpaloilla ja kasviksilla.

Juhlavaksi mädillä tai paistiviipaleilla

Juhlissa piirakat tarjoillaan usein munavoin kera. Käytä voin sijasta notkeampaa levitettä ja kevennä massaa raejuustolla, jolloin seos on helpompi levittää.

Juhlaviksi päällisiksi sopivat myös munavoin kruunaava mäti ja yrttisilppu, kala- tai poromousse, katkarapusalaatti tai paistiviipaleet piparjuurituorejuuston kera.

Lähde: Leipätiedotus*

Näin herkuttelet piirakoilla