Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Karjalanpiirakan taikinasta vähintään puolet pitää olla ruista.

Tiedätkö, mikä erottaa karjalanpiirakan riisipiirakasta?

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
Tuukka Mielonen
Julkaistu: 26.8.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Karjalanpiirakan ja riisipiirakan nimiä käytetään usein iloisesti sekaisin. Karjalanpiirakka on kuitenkin nimenä tarkoin varjeltu.

Karjalanpiirakka on todellinen perinneherkku – ensimmäiset kirjalliset tiedot karjalanpiirakasta ovat jo 1600-luvun lopulta.

Karjalanpiirakalle myönnettiin vuonna 2003 EU:n APT eli Aito perinteinen tuote -nimisuojaus. Se tarkoittaa, että oikea karjalanpiirakka tulee valmistaa rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaisesti. Myös sahti ja kalakukko ovat suojattuja tuotteita. Nappaa kalakukon resepti >>

APT on eri asia kuin suojattu alkuperänimitys, joka rajoittaa tuotteen valmistuksen tietylle maantieteelliselle alueelle. Esimerkiksi parmankinkku on suojattu alkuperänimityksellä. Karjalanpiirakoita sen sijaan saa valmistaa APT-suojauksesta huolimatta alueellisesti missä vain.

Ruista sen olla pitää

Useat valmispiirakat eivät täytä karjalanpiirakan määritelmää, koska niissä ei ole tarpeeksi ruista tai valmistukseen on käytetty maitojauhetta tai laktoositonta maitoa. Tästä syystä ne pitää myydä esimerkiksi riisipiirakkaa-nimellä.

Karjalanpiirakan taikinasta vähintään puolet pitää olla ruista. Peruna- ja porkkanapiirakatkaan eivät usein täytä tätä vaatimusta.

Täytteeksi saa käyttää puuroriisiä, ohraa, perunaa tai survottuja kasviksia.

Karjalanpiirakan puuro pitää valmistaa vedestä ja maidosta. Voiteluun saa käyttää vain voita, öljyä, vesi-maitoseosta tai kananmunaa.

Tiesitkö nämä?