Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hölskytä, raasta, täytä ja soseuta – tiedätkö, mihin kaikkeen avomaankurkku taipuu?

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 1.7.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Avomaankurkku on jäänyt turhan vaatimattomana parsan ja varhaisperunan varjoon. Se maistuu mainiolta voileivällä tai salaatissa, mutta kokeile myös muita sesongin kurkkuherkkuja.

Ensimmäiset kotimaiset avomaankurkut ilmestyvät vihannestiskille kesäkuussa, ja niitä on hyvin saatavilla syyskuuhun saakka. Nimikin jo kertoo avomaankurkun kasvupaikan.

Pellolla se vaatii viljelijältä tarkkuutta kastelun kanssa. Helteellä kurkuntaimea kastellaan pari kolme kertaa ja vettä kuluu jopa 5 litraa vuorokaudessa. Kuuden viikon kasvukautena yksi taimivarsi voi tuottaa satoa jopa 15 kiloa.

Kitkerämpi kuin kasvihuoneessa kasvanut serkkunsa

Jalostamalla nykylajikkeet on saatu vähemmän karvaiksi, mutta kylmä kesä ja kastelun puute saattaa kitkeröitää avomaankurkun. Taltuta sitä silloin maustamalla.

Kuoren rosoisesta karheudesta pääset eroon juuresharjapesulla tai kuorimaveitsellä.

Säilytä kylmänherkkiä avomaankurkkuja +10–14 asteessa.

Avomaankurkku ei loista ravintotiheydellä, sillä se sisältää vettä 96 prosenttia, mutta keventäjän lautaselle se sopii, samoin pitkinä suikaleina pastan jauhottomaksi korvikkeeksi.

5 tapaa käyttää avomaankurkkua

1. SÄILÖ avomaankurkkuja etikka -tai suolaliemeen kokonaisina, viipaloituna tai raastettuna. Maistele niin burgerin välissä kuin riistapadan tai poronkäristyksen kaverina.

2. PIKKELÖI eli pikamarinoi kurkkuviipaleet mummon tapaan hölskyttämällä etikan, veden, suolan, sokerin ja tillisilpun kanssa kalapöydän lisäkkeeksi. Pikkelöintiliemen perusohje on yksinkertainen: 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä.

Kokeile vaihteeksi vetää kurkusta pitkiä viipaleita juustohöylällä ja mausta liemi aasialaisittain chilillä, valkosipulilla, limellä, inkiväärillä ja korianterilla.

3. SURAUTA kurkkupaloja smoothieen, shottiin tai viileänä tarjottavaan espanjalaistyyliseen keittoon, gazpachoon.

4. TÄYTÄ pätkiksi leikatut, lusikalla kupeiksi koverretut kurkut dippikastikkeella tai tarjoa niistä sushin soijakastike tai ruokaryyppy näyttävästi. Pitkittäin halkaistuna voit täyttää kurkut vaikkapa katkarapu- tai savulohitäytteellä.

5. PIKAPAISTA kurkkulohkoja lisukkeeksi parilalla ja sivele pintaan suosikkigrillauskastikettasi.

Kokeile näitä kurkkureseptejä