Voimakkaan aromikas piparjuuri maustaa loppuvuoteen sopivat lisukkeet ja kastikkeet. Piparjuuri on totuttu yhdistämään etenkin kylmiin kala- ja liharuokiin, kuten paahtopaistiin sekä erilaisiin lohi- ja katkaraputahnoihin. Sitä kannattaa kuitenkin kokeilla ennakkoluulottomasti myös kasvisten ja juuresten kanssa.
Tuoreesta piparjuuresta saa reilusti makua pikkeleihin ja etikkasäilykkeisiin. Niihin se kannattaa kuoria ja viipaloida ohuiksi lanteiksi tai tikuiksi.
Jos ruoka-annoksen haluaa viimeistellä piparjuuriraasteella, se kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua. Tuore piparjuuri on herkkä raaka-aine, joka menettää arominsa melko nopeasti raastamisen jälkeen. Myöskään kova lämpö ei sovi piparjuurelle, sillä se muuttaa maun herkästi kitkeräksi.
Erityisen hyvin tämä maustekasvi toimii kastikkeissa, jossa on rasvaa leikkaamassa sen ärhäkkää makua. Muun muassa ranskankerma, smetana ja kuohukerma ovat hyviä pohjia piparjuurikastikkeille.