Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kihtivaivojen välttämiseksi on tärkeä juoda riittävästi. Viljatuotteet, kananmuna ja kasvikset ovat hyviä ruokavalintoja.

Ruokavaliosta apua kihtiin

Teksti:
Taina Luova ja Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.4.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Kihdin kiusaama tarkkailee ruoan puriiniaineita. Elimistöön kertyvät puriiniaineet kipeyttävät useimmiten jalan. Mitä puriiniaineet ovat ja miten kävelyä haittaavat kihtikipukaudet voi välttää?

Mitä kihti on?

Kihti on äkillinen niveltulehdus, jonka syynä ovat nivelnesteeseen kertyneet uraattikivet. Uraatti on virtsahapon suola. Virtsahappoa ja sen suolaa syntyy puriiniaineiden aineenvaihdunnan lopputuotteena. Elimistö ei juuri hyödynnä ravinnon puriiniaineita, vaan ne erittyvät yleensä melko nopeasti virtsaan.

Uraattikiviä muodostuu, kun veren uraattipitoisuus ylittää tietyn rajan. Tähän vaikuttavat ravinnon laatu, nesteen määrä ja eräät lääkeaineet. Kivien muodostusta lisäävät alkoholi, liikapaino, puriinipitoiset elintarvikkeet, vähäinen juominen sekä nesteenpoistolääkitys. Kiteitä voi kertyä periaatteessa mihin niveleen tahansa, mutta tyypillinen kohta on isovarpaan tyvinivel. Suomessa noin 30 000 ihmistä sairastaa kihtiä.

Missä puriiniaineita on – ja missä ei?

Alkoholin kera nautittu lihaa, kalaa tai sisäelimiä sisältävä ateria on kihtinivelen kauhistus. Liha, kala ja sisäelimet sisältävät paljon puriiniaineita, ja alkoholi lisää virtsahapon kertymistä.

Erityisen paljon puriiniaineita on mädissä tai linnun ja kalan nahassa, kuten grillatussa broilerissa, silakkarullissa, silakkapihveissä, mausteisissa silakoissa ja silleissä, neulamuikuissa, anjoviksissa ja sardiineissa. Rapukutsut eivät sovi kivuttomaan elämään kihdin kanssa, sillä ravut ja muut äyriäiset sekä alkoholi ovat vältettävien listalla. Suurina määrinä vältettäviä ovat myös sienet, palkokasvit (herne, pavut, linssit) sekä soijavalmisteet. Kihti kiivastuu myös kaljasta, sillä olut sisältää puriiniaineita sekä alkoholia.

Vain vähän puriiniaineita sisältäviä proteiinipitoisia elintarvikkeita ovat maitovalmisteet, kananmuna sekä viljatuotteet lukuunottamatta leseitä ja vehnänalkioita. Myös lihaa, lihaleikkeleitä, makkaroita ja suurikokoisista kaloista tehtyjä ruokia voi syödä kohtuullisesti.

Kihtikohtauksen voi välttää ja siitä toipua seuraavanlaisella ruokavaliolla

  • Juo vettä riittävästi, jotta virtsan mukana poistuu virtsahappoa. Veden lisäksi sopivia juomia ovat kahvi, tee, kaakao, maito, piimä ja kivennäisvedet. Käytä sokerilla tai hedelmäsokerilla makeutettuja juomia vain kohtuudella.
  • Käytä usein ja paljon vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja sekä rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita (maitoa, piimää, jogurtteja, juustoja). Kasviksissa ja maidossa on emäksisiä aineita, jotka ehkäisevät uraattikivien syntyä.
  • Ylipainon vähentäminen laihduttamalla on keskeinen kihdin hoitokeino. Tutkimusten mukaan pelkkä laihdutus pienentää veren uraattipitoisuutta yhtä tehokkaasti kuin hyvin toteutettu kihdin ruokavalio. Laihduta kuitenkin maltillisesti, sillä paasto ja niukkaenerginen ruokavalio voivat laukaista kihtikohtauksen.
  • Vältä alkoholipitoisia juomia, etenkin olutta, ja runsaasti puriiniaineita sisältäviä ruokia.