Mitä kihti on?
Kihti on äkillinen niveltulehdus, jonka syynä ovat nivelnesteeseen kertyneet uraattikivet. Uraatti on virtsahapon suola. Virtsahappoa ja sen suolaa syntyy puriiniaineiden aineenvaihdunnan lopputuotteena. Elimistö ei juuri hyödynnä ravinnon puriiniaineita, vaan ne erittyvät yleensä melko nopeasti virtsaan.
Uraattikiviä muodostuu, kun veren uraattipitoisuus ylittää tietyn rajan. Tähän vaikuttavat ravinnon laatu, nesteen määrä ja eräät lääkeaineet. Kivien muodostusta lisäävät alkoholi, liikapaino, puriinipitoiset elintarvikkeet, vähäinen juominen sekä nesteenpoistolääkitys. Kiteitä voi kertyä periaatteessa mihin niveleen tahansa, mutta tyypillinen kohta on isovarpaan tyvinivel. Suomessa noin 30 000 ihmistä sairastaa kihtiä.
Missä puriiniaineita on – ja missä ei?
Alkoholin kera nautittu lihaa, kalaa tai sisäelimiä sisältävä ateria on kihtinivelen kauhistus. Liha, kala ja sisäelimet sisältävät paljon puriiniaineita, ja alkoholi lisää virtsahapon kertymistä.
Erityisen paljon puriiniaineita on mädissä tai linnun ja kalan nahassa, kuten grillatussa broilerissa, silakkarullissa, silakkapihveissä, mausteisissa silakoissa ja silleissä, neulamuikuissa, anjoviksissa ja sardiineissa. Rapukutsut eivät sovi kivuttomaan elämään kihdin kanssa, sillä ravut ja muut äyriäiset sekä alkoholi ovat vältettävien listalla. Suurina määrinä vältettäviä ovat myös sienet, palkokasvit (herne, pavut, linssit) sekä soijavalmisteet. Kihti kiivastuu myös kaljasta, sillä olut sisältää puriiniaineita sekä alkoholia.
Vain vähän puriiniaineita sisältäviä proteiinipitoisia elintarvikkeita ovat maitovalmisteet, kananmuna sekä viljatuotteet lukuunottamatta leseitä ja vehnänalkioita. Myös lihaa, lihaleikkeleitä, makkaroita ja suurikokoisista kaloista tehtyjä ruokia voi syödä kohtuullisesti.