Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Säästövinkki: Lisää terveellistä kasvista, vähemmän rahanmenoa? Kaalilla se onnistuu!

Teksti:
Laura Kaapro
Kuvat:
Samuli Siirala
Julkaistu: 20.5.2024
|
Muokattu: 20.5.2024
Kaikkeen sopivassa kaalisalaatissa on vain hyviä puolia. Se on mehevää, rouskuvaa ja terveellistä mutta ei laihduta lompakkoa.

Kotimaista keväällä istutettua varhaiskaalia korjataan nyt, ja sen kausi jatkuu elokuun puoliväliin asti. Hyödynnä varhaiskaalin terveellisyys ja edullinen hinta syömällä sitä mahdollisimman usein!

Varhaiskaalin tunnistat heleän vihreästä väristä ja mehevästä olemuksesta. Maku on raikas ja rakenne rouskuva. Kesäkaali onkin loistovalinta salaatin päärooliin. Se käy upeasti myös lohkoina grillattavaksi tai pannulla pikapaistettavaksi.

Näppärimmin lisäät vihreän määrää lautasella, kun kaalisalaattia on valmiina jääkaapissa. Suikaloi varhaiskaalia kerralla iso kulhollinen ja mausta yksinkertaisesti vaikkapa tilkalla sitruunanmehua ja laadukasta kylmäpuristettua rypsiöljyä. Ripauta joukkoon suolaa ja pippuria, ja sekoita.

Näppärimmin lisäät vihreän määrää lautasella, kun kaalisalaattia on valmiina jääkaapissa.

Kaalisalaatti säilyy jääkaapissa kelmulla peitettynä tai lasisessa kannellisessa rasiassa 3–5 päivää. Höystä tällä terveyspommilla ateriat makaronilaatikosta lasagneen ja kana-nuudeliwokista uunikirjoloheen. Coleslaw’n vaikkapa grilliburgerin seuraan saat lisäämällä kaaliin esimerkiksi suikaloitua porkkanaa ja majoneesipohjaista kastiketta.

Kun kaalikausi etenee kohti loppuvuotta, valmista jääkaappiin luottosalaatti syyssadon puna- tai valkokaalista. Näiden kaalien suikaleita kannattaa hieroa käsin noin minuutin ajan ennen maustamista. Hierominen rikkoo kaalin solurakennetta ja vapauttaa soluihin varastoitunutta nestettä. Käsittely tekee kaalista mehukkaampaa ja vatsassa helpommin sulavaa.

Jos pidät meksikolaisesta makumaailmasta, mausta puna- tai valkokaalisalaatti limenmehulla, tuoreella korianterilla, öljyllä ja ripauksella suolaa. Syö fajitojen, tacojen sekä meksikolaisittain maustettujen bowlien lisäkkeenä. Edullista, herkullista ja superterveellistä!

Lisää säästövinkkejä: