Tiesitkö? Nämä pähkinät eivät olekaan pähkinöitä
Suurin osa pähkinöiksi kutsumistamme naposteltavista on todellisuudessa jotain muuta.


Pistaasia on nyt joka paikassa kulttimaineeseen nousseesta Dubai-suklaasta salaatteihin ja levitteistä jäätelöihin. Mutta tiesitkö, että tämän hetken suosituin pähkinä ei todellisuudessa ole pähkinä?
Pistaasi on itse asiassa luumarjan siemen. Samoin on useampi muu tuttu ”pähkinä”, kuten cashew ja manteli. Kasvitieteellisessä mielessä pähkinäksi kutsutaan vain yksisiemenisiä hedelmiä, jotka kypsyvät kovakuorisiksi. Varsinaisia pähkinöitä ovat esimerkiksi hasselpähkinät ja kastanjat. Luumarjat puolestaan ovat hedelmiä, joiden keskellä hedelmälihan sisällä on kovan kuoren ympäröimä siemen.
Valepähkinöiden joukko ei lopu vielä tähänkään. Yksi tunnetuimmista ”pähkinöistä” eli maapähkinä on tosiasiassa hernekasvin siemen.
Pekaani- ja saksanpähkinät puolestaan saavat tarkan biologin rapsuttelemaan päätään. Ne luokitellaan useimmiten luumarjan siemeniksi, mutta niillä on myös pähkinän ominaisuuksia.
Tuliko huijattu olo? Ei huolta. Arkikielessä voi huoletta kutsua pähkinäksi mitä vain kovan ja kuivan kuoren sisällä kasvavaa hedelmää tai sen siementä.
Tarkkana allergioiden kanssa
Vaikka vain harva pähkinänä tunnettu naposteltava on kasvitieteellisesti pähkinä, kannattaa allergioiden kanssa ottaa mieluummin varman päälle. Moni pähkinäallergikko on yliherkkä myös esimerkiksi manteleille ja maapähkinöille, ja pähkinäallergia on vakavimmillaan hengenvaarallinen. Osa allergikoista saattaa pystyä syömään esimerkiksi pistaaseja. Maistelemaan ei kuitenkaan kannata ryhtyä, ellei asiasta ole varmuutta.



