Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tuleeko kahvista luksustuote?

Teksti:
Sanna Suokko
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 29.9.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Kun seuraavan kerran kohotat huulillesi kupin kuumaa kahvia, mietihän, miltä tuntuisi jos kahvista tulisi luksustuote, joihin vain harvoilla on varaa.

Samaan aikaan kun kahvin kysyntä maailmalla jatkaa kiihkeää kasvuaan, kasvitaudit, pienenevät sadot, vaihtelevat hinnat ja ilmastonmuutos vaikuttavat kahvin viljelymahdollisuuksiin. Uhat ovat totta myös Kolumbiassa, joka on kahvinviljelyn alkuperämaita. Siellä kasvaa kasvuolosuhteiltaan kaikkein vaativin arabica-papu, josta jauhettua kahvia suomalaisetkin mieluiten hörppivät. Se on maailmanlaajuisesti eniten viljelty kahvi.

Kolumbian maaperä on antelias. Satoa saadaan ympäri vuoden, mutta ilmastonmuutos vaikuttaa. Nuoret sukupolvet valitsevat mieluummin työn kaupungeissa. Uutta suuntaa haetaan nyt koulutuksesta, naisyrittäjyydestä ja vastuullisesta kahvintuotannosta. Jotta saisimme nauttia hyvästä kahvista tulevaisuudessakin, alan toimijat ovat nyt lyöttäytyneet yhteen. Maailman suurin kahvibrändi Nestlé on yksi heistä.

Nescafé Plan -vastuullisuusohjelma käynnistettiin vuonna 2010, ja sen tavoite on kunnianhimoinen: yhdistää vastuullinen kahvinviljely, tuotantotavat ja kulutus maailmanlaajuisesti. Nestlé investoi yli 400 miljoonaa euroa kestävään kahvinviljelyyn kuluvan vuosikymmenen aikana.

Tähän mennessä Rainforest Alliance ja Nescafé ovat kouluttaneet noin 350 000 kahvinviljelijää kautta maailman parempiin ja ympäristöystävällisempiin viljelymenetelmiin.

Kävimme ainoana suomalaismediana tutustumassa Nescafé Plan -ohjelmaan Kolumbiassa. Lue reportaasi matkalta