Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tunnetko sharonin?

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 1.8.2015
|
Muokattu: 15.1.2024
Sharon, kaki ja persimon, eksoottisella hedelmällä on monta nimeä. Sharon sopii mainiosti esimerkiksi ruokaisiin salaatteihin.

Sharon on tomaattia muistuttava hedelmä. Sharonin väri vaihtelee oranssista tummanpunaiseen, raakana se on keltainen. Kuori on ohut ja sileä. Oranssi hedelmäliha on kypsänä erittäin pehmeä, hyytelömäinen ja siemenetön. Maultaan se on makea muistuttaen hieman aprikoosia, luumua ja persikkaa. Sharonista puuttuu kokonaan parkkihappo ja se on raakanakin makea. Silloin tällöin hedelmän pinnassa on ruskeita täpliä, jotka kertovat sen sisältämien hiilihydraattien muuttumisesta sokeriksi. Ruskeatäpläisenä hedelmä on makeimmillaan.

Lähes samanlaisia hedelmiä kuin sharon kutsutaan kasvumaan tai lajikkeen mukaan kakiksi tai persimoniksi. Itä-Aasiasta peräisin oleva kaki on eebenpuukasveihin kuuluvan kakiluumun marjahedelmä. Sharon on kakin pidemmälle kehittynyt muoto, jota viljellään Israelissa. Sharonin kaltaisen, mutta Etelä-Euroopasta tuotavan kakin kauppanimi on persimoni.

Hedelmä sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta betakaroteenia, kuitua ja mineraaleja, kuten kalsiumia ja rautaa. Ravintosisältö on 77 kaloria 100 grammassa.

Sharonin voi syödä halkaistuna lusikalla tai paloiteltuna joko kuorineen tai kuorittuna. Kovahkon sharonin voi viipaloida makeisiin hedelmäsalaatteihin ja ruokaisiin suolaisiin salaatteihin. Se on loistava makupari porsaanlihan ja äyriäisten kanssa. Se käy myös kevyesti paistettuna juustojen seuraan, grillivartaisiin ja leivonnaisiin. Kypsempänä hedelmän voi soseuttaa ja käyttää leivonnaisten täytteeksi, jälkiruokiin, jälkiruokien kastikkeeksi tai keittää siitä chutneytä tai hilloa.

Säilytä sharonit kylmässä, mielellään jopa +1–2 asteessa.

Sharonin voi syödä halkaistuna lusikalla tai paloiteltuna joko kuorineen tai kuorittuna.