Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tunnetko tuorejuustot?

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Lähde:
Ruokatieto.fi
Julkaistu: 30.8.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Tuorejuustot, kuten levitemäiset juustot, feta, mozzarella, leipäjuusto ja raejuusto, sopivat leivän päälle, ruoanvalmistukseen ja leivontaan.

Tuorejuustoja ovat pehmeät levitemäiset juustot sekä muun muassa leipäjuusto, feta, mozzarella, raejuusto ja rahka. Sulatejuustoa ei pidä sekoittaa tuorejuustoon, vaan se on kypsytetystä juustosta sulatettua levitettä.

Tuorejuuston valmistus

Tuorejuustot ovat kypsyttämättömiä juustoja, jotka ovat valmiita nautittaviksi heti valmistuksen jälkeen. Maito saostetaan juustojuoksutteella, piimällä tai kananmunalla. Heraa ei puristeta kokonaan pois, joten tuorejuustot jäävät pehmeiksi. Niiden maku on mieto ja hieman hapan.

Juustojen rasvapitoisuus vaihtelee paljon. Toisin kuin kypsytetyissä juustoissa, tuorejuustoissa on laktoosia, jos sitä ei ole pilkottu tai poistettu. Juustojen rakenne on pehmeä ja kostea, eikä niiden pinnalla ole kuorta. Kainuulaisen leipäjuuston pinta ruskistetaan uunissa täplikkääksi.

Monenlaiset tuorejuustot

Feta ja mozzarella

Myös feta ja mozzarella ovat tuorejuustoja. Kreikkalaistyyppistä fetaa valmistetaan vuohen-, lampaan- tai lehmänmaidosta, kun taas mozzarellaa tehdään puhvelin- tai lehmänmaidosta.

Feta ja mozzarella sopivat piiraisiin ja salaatteihin.

Raejuusto ja maitorahka

Raejuusto ja maitorahkakin ovat tuorejuustoja. Raejuusto valmistetaan maidosta maitohappokäymisen ja juoksetteen avulla. Juustomassa leikataan rakeiksi, jotka kuumennetaan. Näin rakenne kiinteytyy ja hera irtoaa. Hera poistetaan ja rakeet huuhdellaan vedellä. Raejuustoon lisätään suolaa ja vähärasvaista kermaa.

Maitorahka valmistetaan maidosta, joka saostetaan maitohappokäymisen avulla. Saostunut maito separoidaan, jolloin massasta poistuu heraa.

Raejuusto ja maitorahka sopivat leivonnaisiin, välipaloihin ja jälkiruokiin.

Levitemäiset tuorejuustot

Levitemäisiä tuorejuustoja ja niiden kaltaisia kasvirasvalevitteitä valmistetaan niin maustamattomina kuin maustettuina.

Ne sopivat hyvin levitteiksi leiville ja voileipäkakkuihin sekä piiraisiin sekä makeiden tuulihattujen, torttujen ja kakkujen täytteiksi. Niitä voi lisätä myös antamaan makua ja täyteläisyyttä keittoihin, kastikkeisiin ja patoihin.

Mascarpone

Tuorejuustojen aatelia on hienostunut lehmänmaidosta valmistettu italialainen mascarpone. Juusto sisältää noin 40 prosenttia rasvaa. Massa juoksutetaan kuumennettuna joko viini-, etikka- tai sitruunahapolla.

Pehmeän kermainen tuorejuusto sopii monenlaisiin jälkiruokiin niin kakun täytteisiin kuin jäätelönkin valmistukseen. Aitoon tiramisuun kuuluu mascarpone, mutta se sopii myös suolaisiin ruokiin, kuten pastakastikkeisiin tai risottoihin.