Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vehnänoras tarjoaa vihervoimaa helpossa muodossa – surauta siitä smoothie tai silppua tuoreena ruokiin

Teksti:
Marita Joutjärvi ja Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 4.1.2021
|
Muokattu: 22.3.2021
Vehnänoras on ravintorikas ruoho, joka sisältää terveydelle hyödyllisiä aineita ja vitamiineja. Miedon makunsa takia vehnänorasta ei käytetä mausteena yrttien tapaan, mutta sillä on helppo lisätä vihervoimaa smoothieihin, salaatteihin ja muihin ruokiin.

Vehnänoras on itänyttä vehnää. Kun siemen itää, sen ravintoaineiden määrä kasvaa. Vehnänoras sisältää mineraaleja, vitamiineja, aminohappoja, lehtivihreää ja elimistölle hyödyllisiä entsyymejä.

Vehnänoraasta saa helposti lisäboostia vihersmoothieihin ja itsepuristettuihin mehuihin. Vehnänoras kuuluukin monen elävää ravintoa syövän tai muuten terveystietoisen keittiöön. Orasta voi lisätä myös salaatteihin, keittoihin, pataruokiin tai vaikka voileivän päälle salaatin tapaan. Koska vehnänoraat ovat kuituisia, ne on hyvä silputa hienoksi ennen ruokiin lisäämistä.

Kasvikseksi luokiteltava vehnänoras on hyvä lisä monipuoliseen ruokavalioon muiden vihannesten tapaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että sen ravintoaineet ilmoitetaan sataa grammaa kohti. Tyvestä irti leikattuna ruukullinen vehnänorasta voi painaa alle 20 grammaa, joten ainoaksi vitamiinien lähteeksi se ei riitä.

Vehnänoras sopii myös lemmikkieläinten, kuten kissojen, koirien ja marsujen naposteltavaksi. Niille saattaa olla hyötyä siitä lisäravinteena ja suoliston puhdistajana. Vehnänoras kannattaa muistaa myös pääsiäisenä: jos unohdit kylvää rairuohon, saat ruukkuvehnänoraasta tipusille sievän vihermaton.

Testaa ainakin tämä: avokado-vehnänorassmoothie

Tuo kermaiseen avokadosmoothieen vihervoimaa vehnänoraalla! Aamu- tai välipalaksi hyvin sopivaan smoothieen tulee myös makeaa päärynää ja iki-ihanaa talven sesonkihedelmää, veriappelsiinia. Ohjeen mukaan tehtynä rakenteesta tulee lusikoitavan paksu, joten voit tehdä reseptillä myös kauniin smoothie bowl -annoksen.

Oi ihanat yrtit! Katso lisää vinkkejä ja reseptejä yrttien käyttöön