Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vertailussa erilaiset kermat

Teksti:
Marita Suontausta
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.4.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Ruoka-, kuohu- ja vispikermat tuovat pehmeän maun ruokiin ja leivonnaisiin. Valmiiksi maustettuna kermat myös auttaa kiireisessä arjessa.

Kotikokilla on runsaasti valinnanvaraa kermoista. Kaupan maitohyllyllä kannattaa miettiä, mihin kermaa käytetään, onko perheessä erityisruokavaliota noudattavia ja minkälaatuista rasvaa ruokaan halutaan.

Moni valitsee kerman, koska siinä oleva rasva pehmentää ja pyöristää ruoan makua. Arkista ruoanvalmistusta helpottamaan on kehitelty myös valmiiksi maustettuja kermoja.

Kuohu- ja vispikermat ovat kermoista rasvaisimpia. Niillä syntyy kaunis vaahto jälkiruokien koristeluun. Kevyemmät kermat eivät vaahtoudu, joten ne eivät pysy esimerkiksi kakun päällä.

Niin kutsutuissa ruokakermoissa rasvan määrää on vähennetty. Kaikkein kevyimpien tuotteiden valmistuksessa on käytetty kerman sijaan maitoa. Myös rasvan laatua on voitu muuttaa korvaamalla osa tai kaikki kerman sisältämästä kovasta rasvasta kasvirasvalla.

Laktoosi-intolerantit voivat yleensä käyttää vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita. Maitoallergikoille sopivat muun muassa riisi-, kaura- ja soijapohjaiset valmisteet. Ne käyvät myös heille, jotka haluavat välttää kovia, tyydyttyneitä rasvoja.

Avaamaton ja tuore kermapurkki säilyy alle kahdeksassa asteessa ainakin päiväykseen saakka. Avattuna se säilyy jääkaapissa noin viisi vuorokautta.

Kermojen säilyvyyttä lisää iskukuumennus eli UHT-käsittely. Se on pastörointia voimakkaampi lämpökäsittely, jolla maito saadaan mikrobittomaksi. Avaamattomat iskukuumennetut valmisteet säilyvät huoneenlämmössä kuukausia.

Ennen avaamista kermapurkkia kannattaa ravistaa hyvin, jotta reunoille erottunut rasva saadaan takaisin kerman joukkoon.

Avaamatonta kermapurkkia ei kannata heittää pois vain siksi, että parasta ennen -päiväys on umpeutunut. Jos kerma ei haise tai maistu pistävältä eikä siihen ole muodostunut hometta, sitä voi käyttää harkiten merkityn ajankohdan jälkeen.

Maitoallergikoille sopivat riisi-, kaura- ja soijapohjaiset valmisteet.