Kotimaisen kalan, erityisesti särkikalojen, syömisellä on positiivia vaikutuksia suomalaisen järvi- ja meriluonnon ekosysteemiin.
Runsaat särkikalakannat ylläpitävät ja voimistavat vesistöjen rehevöitymistä. Tuoreen tutkimuksen* mukaan kalojen biomassaan sitoutuu paljon ravinteita, ja järvissä veden fosforista yli puolet voi olla kaloissa. Lisäksi särkikalat vähentävät vesistöjen eläinplanktonin määrää ja tuovat ravinteita takaisin pohjasedimentistä vesikerrokseen.
Särkikalojen tehokalastusta on viime vuosina tehty ekologisesti rohkaisevin tuloksin esimerkiksi Lahden Vesijärvellä.
"Hoitokalastuksen tavoitteena on pitää särkikalojen kannat pieninä ja taata petokaloille riittävän hyvät elin- ja kasvuolosuhteet. Aina vaikutukset eivät ole pysyviä. Usein kalastus vähenee alkuinnostuksen jälkeen, ja leväsamennus valtaa jälleen järven", sanoo Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Heikki Peltonen.
Särkikalojen syöminen on hyväksi paitsi paitsi luonnolle, myös ihmiselle itselleen.
Todellista superfoodia, kun ne tarjoillaan kuluttajille maistuvassa muodossa.
"Suomalaisten puhtaiden vesien särkikalat ovat mitä mainiointa lähiruokaa ja metsämarjojen kaltaista todellista superfoodia, kun ne tarjoillaan kuluttajille maistuvassa muodossa", kertoo Helsingin Kalatalo Oy:n myyntijohtaja Petri Hautala.
Helsingin Kalatalo Oy:n valmistamien Kotimaista Luonnonkalapihvien raaka-aineina ovat Ikaalisten Kyrösjärveltä, Lahden Vesijärveltä ja Pietarsaaren Larsmossa nuotalla, rysällä ja katiskalla kalastetut lahnat sekä Ikaalisten Kyrösjärveltä samoilla välineillä pyydetyt sulkavat.
Tuotteesta 50 prosenttia on lahnan ja sulkavan kalamassaa. Kalapihvipakkauksessa on neljä kappaletta kalapihvejä, ja pakkauksen kokonaispaino on 240 grammaa. Luonnonkalapihvejä on saatavilla kaikissa Prismoissa ja useissa S-marketeissa.