Poskia jomottaa ja pakottaa. Leuassa tuntuu siltä, kuin koko yö olisi kulunut porkkanoita rouskuttaessa. Suun avaaminen, hymyileminen tai puhuminen on raskasta.
Vaikka et itse narskuttelisikaan öisin, olet saattanut herätä vieruskaverin pitämään meluun: hampaiden yhteenraapiutumisesta kuuluu nimittäin raastava ääni. Hampaiden kirskuttelu, eli bruksismi, on kummallinen mutta niin tavallinen vaiva.
"Bruksismi on paljon yleisempää kuin kuvitellaan. Kun potilaat juttelevat kaveriensa kanssa, käy usein ilmi, että porukassa on pieni narskuttelijaklubi – vaikka kukaan ei siitä yleisesti puhu", sanoo protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Timo Suojärvi.
Kirskuttelu kuuluu haitallisten ja vähän erikoistenkin tapojen kirjoon. Näitä tapoja nimitetään usein purentatoimihäiriöiksi. Samaan porukkaan kuuluvat muun muassa tiedostamaton leukalihasten kiristely ja hampaiden yhteen pureminen esimerkiksi stressatessa tai salilla painoja nostaessa. Toiset saattavat purra hampaitaan öisin ilman liikettä ja siitä aiheutuvaa äänekästä kirskutusta.
Purentatoimihäiriöt aiheuttavat turhaa lihasjännitystä, joka näkyy ikävinä oireina, kuten lihaskipuna ja -väsymyksenä. Myös hampaat ja niiden kiille vaurioituvat pureskelusta. Haitallisten tapojen tunnistaminen on siksi fiksua.
Tinnittää ja ohimossa tykyttää
Korvissa ujeltaa ja leuassa naksahtelee. Suuta ei uskalla avata, ettei jotain vain mene rikki.
Toiset saattavat olla piilonarskuttelijoita, ja he ovatkin usein nukkuneet yönsä rauhaisasti ilman tietoa hampaiden kiristelystä. Osa taas saattaa vain puristaa unissaan hampaita yhteen koko leukalihasten voimalla, eli clenchaa. Myös hereillä tapahtuva leukojen jännitys aiheuttaa ikäviä oireita. Esimerkiksi pään, poskien tai ohimoiden särky, leukalihasten väsyminen tai leukanivelen naksunta ovat mahdollisesti merkkejä bruksaamisesta. Jopa korvaoireet, kuten tinnitus, voivat johtua bruksaamisen aiheuttamasta leukanivelseudun rasituksesta ja sen tuomista vaurioista.
Jos bruksismiin viittaavia oireita on, voi vaivojen syytä selvittää myös itse keskittymällä hetkeksi omiin tapoihin. Onko kipuja tai väsymyksen tunnetta? Onko ryhti hyvä? Purenko hampaita huomaamatta yhteen, ovatko leukalihakset jatkuvasti jännityksessä?
"Normaalitilassa hampaiden kuuluu olla erossa toisistaan. Ylä- ja alahampaat koskevat toisiinsa vain syödessä ja hyvin hetkellisesti", Suojärvi sanoo.
Kun jännityksen tiedostaa, lihasten voi tietoisesti antaa myös huilata. Jos purulihakset ovat jumissa, niiden rentouttamista voi tehostaa lämpimällä kauratyynyllä tai kuumalla vedellä kostutetulla pyyhkeellä.
"Normaalitilassa hampaiden kuuluu olla erossa toisistaan. Ylä- ja alahampaat koskevat toisiinsa vain syödessä ja hyvin hetkellisesti."