Tunnetko jo nämä sienet? Ihastu shimejiin ja osterivinokkaaseen

Shimeji ja osterivinokas ovat viljeltyjä ruokasieniä, jotka sopivat erityisesti aasialaisten ruokien valmistukseen. Niiden käyttö on yksinkertaista ja helppoa.

Oletko nähnyt näitä uusia sieniä kaupan tuorehyllyssä? Shimeji ja osterivinokas ovat etenkin aasialaisessa ruokakulttuurissa paljon käytettyjä ruokasieniä, joita saa nykyään aivan tavallisista ruokakaupoista.

Shimeji-sienten valmistus

Shimeji-sienet kasvavat hauskasti tiiviissä ryppäässä, josta on tarvittaessa helppo käyttää vain muutama sieni kerrallaan. Pienet sienet kypsyvät pannulla nopeasti ja säilyttävät rakenteensa yllättävän hyvin. Shimejit kypsyvät myös keiton liemessä.

Puhdista sienet näkyvistä roskista ja mullasta ennen käyttöä ja leikkaa niitä yhdistävä kanta pois. Sieniä ei tarvitse huuhdella.

Maultaan makeahko ja pähkinäinen shimeji on lähtöisin itäisestä aasiasta ja se sopiikin loistavasti vaikka ramen-keittoon.

Paistetut shimejit sopivat nuudeleiden kanssa tai vaikka aasialaisten tacojen täytteeksi. Kokeile paistaa shimeji-sieniä pienessä määrässä öljyä ja maustaa ne soijalla sekä valkosipulilla.

Osterivinokas on monipuolinen sieni

Osterivinokkaat ovat suurehkoja ja laakealakkisia ruokasieniä. Nämäkin sienet kasvavat ryppäissä toisissaan kiinni. Osterivinokkaan maku on mieto, joten se sopii eri tavoin maustettuna hyvin monenlaisiin ruokiin.

Sienessä on tiivis rakenne, joka säilyy paistettaessakin. Osterivinokas on täydellinen valinta silloin, kun kasvisruokaan haluaa lihaisan rakenteen.

Kokeile nyhtää sienet ensin haarukalla säikeiksi ja paista sitten pannulla mausteiden kanssa tacojen täytteeksi. Lopputulos muistuttaa paljon nyhtökanaa.

Teksti: Tuuli Kanerva
24.11.2025 | Päivitetty 25.11.2025

Kokeile sieniä näissä resepteissä

Katso kaikki sienireseptit