Gluteeniton ruokavalio
Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat keliaakikot ja ne, joille gluteeni ei sovi jostain muusta syystä. Gluteenittomuus kuuluu usein myös FODMAP-ruokavalioon. Gluteenittomassa ruokavaliossa ei syödä lainkaan gluteenia sisältäviä viljoja eli vehnää, ohraa tai ruista. Niiden tilalla on muun muassa riisiä, hirssiä, tattaria ja gluteenitonta puhdaskauraa. Ruoanvalmistukseen gluteenittomuus ei välttämättä tuo suuria muutoksia, sillä esimerkiksi monet keitot, salaatit ja padat ovat gluteenittomia tai helposti gluteenittomiksi muutettavissa. Ruokien pakkausmerkinnät on kuitenkin syytä tutkia kaupassa varsinkin, jos gluteeniton kokkaaminen ei ole kovin tuttua ja kylään on tulossa keliaakikko.
Gluteeniton leivonta
Gluteenittomassa leivonnassa gluteenia sisältävät jauhot korvataan yleensä gluteenittomilla jauhoseoksilla. Vaalea jauhoseos sopii lähes kaikkeen leivontaan, mutta on paras valinta erityisesti makeisiin leivonnaisiin vehnäjauhojen tilalle. Leivonnassa voi käyttää psylliumia, joka auttaa leivonnaisia pysymään koossa, sillä gluteenin puuttuessa taikinaan ei muodostu sitkoa. Sitkon puuttumisesta huolimatta gluteenittomasti voi leipoa melkein mitä tahansa.
Gluteeniton kakkupohja on helppo leipoa valmiista jauhoseoksesta, gluteeniton kääretorttu onnistuu luontaisesti gluteenittomista tattarijauhoista ja gluteeniton omenapiirakka syntyy gluteenittomista kaurajauhoista. Gluteenittoman juustokakun pohja on helppo valmistaa gluteenittomista kekseistä. Gluteenittomiin sämpylöihin sopivat gluteeniton jauhoseos ja kaurahiutaleet. Psylliumjauhe tuo taikinaan sitkoa ja kuituja, ja sitä kannattaa käyttää myös gluteenittomaan pullataikinaan.
Katso täältä kaikki Yhteishyvän gluteenittomat leivonnaiset.





























