Kylmälaitteissa on käytössä energiamerkintä, joka antaa vertailukelpoista tietoa laitteen kuluttaman sähkön määrästä. Parhaat kylmälaitteet ovat A+ ja A++ -luokkaa.
Energiataloudellista on myös tietää, minkä kokoisen laitteen tarvitsee, sillä iso kaappi vie pientä enemmän sähköä.
Jotta energiamerkinnän kulutus pitäisi käytännössä paikkansa, on laitteet sijoitettava viisaasti. Riittämätön ilmankierto tai laitteen sijoittaminen lämpimän kodinkoneen viereen lisäävät merkittävästi sähkönkulutusta jopa kaksinkertaistaen sen. Huono ilmankierto rasittaa myös laitteen tekniikkaa lyhentäen käyttöikää.
Ilmankiertotila
Ilmankiertotilaa tarvitaan vähintään 5 cm laitteen yläpuolella ja 1–2 cm laitteen takana. Joissakin malleissa myös sivuseinälle on jätettävä tilaa. Alareunan säleikköä ei saa peittää sokkelilla. Osassa kylmälaitteita ilmakiertotila on huomioitu jo valmiiksi erilaisin ritilöin. Kalusteen ja yläkaapin väliin jäävän tyhjään tilaan voi halutessaan asentaa myös irrallisena saatavan ritilän.
Sijoita etäälle lämmöstä
Kylmälaite ei saa sijaita uunin tai muun lämpimän laitteen, kuten astianpesukoneen vieressä. Myös lämpöpatterit on paras pitää niistä etäällä.
Puhdista säännöllisesti
Paksulla pölykerroksella jääkaapin takaosassa on sama vaikutus kuin riittämättömällä ilmankierrolla: energiankulutus kasvaa ja käyttöikä lyhenee. Siksi jääkaapin takaosa on ajoittain muistettava puhdistaa.
Säädä lämpötila sopivaksi
Jääkaapin suositeltava keskilämpötila on +5 ja pakastimen –18 astetta. Jos haluat mitata jääkaapin lämpötilan, tee se nesteen avulla eli sijoita lämpömittari vaikkapa vesilasiin saadaksesi todenmukaisen mittaustuloksen. Huomaa, että tavallisessa jääkaappimallissa lämpötila vaihtelee kaapin eri osissa siten, että alempana on viileämpää kuin ylhäällä.
Järkevillä käyttötavoilla jääkaapin energiankulutus pysyy kurissa ja käyttöikä odotettuna.