Kannattaako asunto remontoida ennen myyntiä?
Asunto on menossa myyntiin – mutta olisiko syytä ensin remontoida se, jotta saisi paremman hinnan? Kiinteistönvälittäjät kertovat.


Asiantuntijat kertovat, minkälainen myyntiremontti kannattaa.
Kannattaako asunto remontoida, jos sen haluaa saada nopeasti kaupaksi ja vielä tyydyttävään hintaan? Vastaus on varovainen kyllä, kertovat Tampereella ja pääkaupunkiseudulla toimivat kiinteistönvälittäjät.
Espoossa, Helsingissä ja Kauniaisissa asuntoja välittävä kiinteistönvälittäjä Antti Haataja Kiinteistömaailmasta kertoo, että vielä 15 vuotta sitten ihmiset etsivät enemmän remonttikohteita. Sittemmin suuntaus on muuttunut.
"Remontoitu asunto houkuttelee isossa kuvassa selvästi enemmän ostajia kuin remonttia vaativa", Haataja sanoo.
Tampereella ja Espanjassa asuntoja välittävä toimitusjohtaja Miika Vuorensola kertoo, että oman kodin ostajat hakevat helppoutta, kun taas sijoittajat etsivät remonttikohteita. Jos asuntoaan kauppaa ensisijaisesti omaa kotia etsiville, maltillinen myyntiremontti kannattaa.
"Jos jotakin tekee, se pitää tehdä kunnolla."
Jutta Nevala
Tämä voi tarkoittaa vaikkapa asunnon seinien maalaamista ja paklaamista sekä listojen laittoa. Remonttibudjetin on kuitenkin hyvä olla maltillinen, sillä nykyisessä markkinatilanteessa ei ole varmaa, että kalliista materiaaleista saa remontin myötä rahojaan takaisin.
"Mutta jos jotakin tekee, se pitää tehdä kunnolla. Siinäkään ei ole järkeä, että yrittää niin sanotusti meikkaamalla piilotella asunnon virheitä", Espoossa ja Helsingissä asuntokauppaa tekevä kiinteistönvälittäjä Jutta Nevala Espoon Kiinteistönvälitys Merja Natunen LKV:sta sanoo.
Remontoimaton asunto menee sekin kaupaksi, kun hinta on kohdillaan.
"Ihmisillä on myös hyvin erilaiset käsitykset siitä, minkälainen on hyväkuntoinen asunto", Nevala huomauttaa.
Antti Haataja kertoo, että kalliimpikin myyntiremontti eli laaja keittiö- tai kylpyhuoneremontti kannattaa, jos asunto sijaitsee halutulla paikalla ja hankintahinta on järkevä.
Hän muistelee kauppaa, jossa Aalto-yliopiston lähellä Otaniemessä sijainneen alkuperäiskuntoisen yksiön ostohinta oli 120 000 euroa. Siihen toteutettuun myyntiremonttiin meni 20 000 euroa. Jälleenmyyntihinta oli 165 000 euroa, eli bruttovoittoa tuli 25 000 euroa.
"Näissä myyntiprosesseissa on kuitenkin syytä huomioida, että myyjille tulee remonttikulujen lisäksi maksettavaksi muun muassa mahdolliset rahoituskulut, varainsiirtovero, myyntikulut sekä myyntivoittovero. Hankintahinnan täytyy siis olla mielekäs, jotta yhtälössä on sijoittajan näkökulmasta järkeä."
Haatajan mukaan jo 5 000 euron remontilla saa tuloksia aikaan, kun remontti tehdään fiksusti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi lattioiden vaihtamista nykymieltymyksiä vastaavaksi, seinien ja katon maalaamista ja keittiön altaan, tason ja valaistuksen uusimista.
"On todennäköistä, että remonttiin käytetty raha tulee myynnissä tuplana takaisin."
Täysin valkoinen koti ei ole enää suosituin
Remontoimalla itse voi säästää rahaa, mutta jos lopputulos on taitamattomasti tai väärällä tyylillä tehty, ostajat perääntyvät. Remontoijan kannattaa siis tutustua remonttitekniikoihin ja sisustustrendeihin.
Etenkin nuorempaa ostajakuntaa viehättää nyt vaalea, mutta ei täysin valkoinen koti. Pastellin sävyt, lämmin beessi ja murretut valkoiset sävyt ovat kirineet suosiossaan jopa täysvalkoisen kodin ohi.
Kaikki eivät toki hae samanlaista asuntoa. Kärjistäen voisi sanoa, että nuoret etsivät vaaleita murrettuja sävyjä, mutta vanhemman ostajakunnan mieleen voi olla edelleen kokovalkoinen asunto.
Etenkin nuorempaa ostajakuntaa viehättää nyt vaalea, mutta ei täysin valkoinen koti. Pastellin sävyt, lämmin beessi ja murretut valkoiset sävyt ovat kirineet suosiossaan jopa täysvalkoisen kodin ohi.
Muodista poissa ovat takavuosien suosikit eli kiiltovalkoiset keittiöt ja ysäriltä tutut sisustusratkaisut, kuten vaaleat koivuiset puuovet.
"Se mikä toimi kymmenen vuotta sitten, ei välttämättä toimi tänään. Siksi myyntiremonttia tehdessä kannattaa miettiä, onko tämän hetken muodilla tulevaisuutta, kun asunnon myy", Vuorensola sanoo.
Suurta massaa kiinnostava myyntiremontti on tehty hillitysti. Persoonalliset ratkaisut, kuten räikeät värit, kannattaa jättää tulevan asukkaan päätettäviksi.
Persoonallisuutta voi hakea muilla tavoin. Nykymalliset vetimet tai tilanjakajat antavat asunnolle ilmettä.
Jos visuaalisuus ei ole omaa vahvuus, sisustussuunnittelijan tai -arkkitehdin konsultointi ennen remonttia kannattaa.
Muista 12 vuoden remonttisääntö
Haatajan mukaan asuntomarkkinoiden jonkinlainen perussääntö on, että asuntoa etsivät antavat lisäarvoa noin 10-12 vuoden sisään tehdyille remonteille. Jos keittiö alkaa olla parikymmentä vuotta vanha, sen täytyy näkyä hinnassa.
"On myös hyvä ymmärtää, että 25—30 vuotta vanhat kylpyhuoneet alkavat olla teknisen käyttöikänsä päässä, joten niiden uusiminen siinä vaiheessa ei ole enää pelkästään makukysymys”, Haataja huomauttaa.
Kaikkea ei kannata aina uusia. Jos taloyhtiöön on tulossa linjasaneeraus, ei kallista kylpyhuoneremonttia kannata tehdä paria vuotta aikaisemmin vain tyylisyistä.
Talon rakennusajan tyylin kunnioittaminen on niin ikään järkevää. Etenkin 50- ja 60-luvun asuntojen tyyli on monen mieleen. Jos tällaisessa asunnossa on vielä vanhoja puuovia tai kaakeleita, niitä kannattaa hyödyntää.
"Muistan sellaisenkin alkuperäiskuntoisen asunnon, jossa oli vielä linoleumilattiat. Näytössä vieraillut sisustusarkkitehti oli niistä aivan innoissaan", Nevala kertoo.