Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Multa – ostajan opas

Teksti:
Stina Pyrrö, täydentänyt Annette Saksman
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.3.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Valitse tavallista kukkamultaa tai viherkasvimultaa viherkasveille, hiekkapitoista kivikkokasveille ja miedosti lannoitettua hennoille taimille. Ostajan opas auttaa valitsemaan kasville sopivan mullan.

Multaseoksissa on vaihtoehtoja moneen käyttöön niin ruukkuihin kuin avomaalle. Multaseokset, joiden koostumus on suunniteltu monivuotisille kasveille, sisältävät kaikkia puutarhalajien tarvitsemia peruslannoitteita. Mullat sisältävät nopeasti liukenevia ja pitkävaikutteisia ravinteita sekä kalkkia. Raaka-aineina on muun muassa savea ja erilaisia turvelaatuja. Multaseoksiin on usein lisätty kompostia.

Vinkki! Kastelukiteitä sisältävät multaseokset sopivat tasaisesta kosteudesta pitäville kasveille: kiteet imevät vettä ja luovuttavat sitä tasaisesti kasvin käyttöön.

Puutarhan kasvualusta kuntoon

Useimmat puutarhakasvit kukoistavat, kun maaperässä on riittävästi kasvien lakastuvista osista muodostuvaa humusta. Humuspitoisen mullan seassa on kastematoja sekä muita puutarhan tärkeitä pieneliöitä. Jos humusta ei kerry lisää, maa tiivistyy ja kovettuu. Köyhän maan ravinteiden puute heikentää kasvien talvenkestävyyttä.

Puutarhaan lisätään uutta multaa joka kevät. Mullan humus kuohkeuttaa maata, parantaa sen koostumusta ja sisältää myös kasveille tärkeitä ravinteita. Mullan lisääminen ei kuitenkaan korvaa lannoittamista.

Lisää puutarhajuttuja