Keltainen kauhakuormain puikkelehtii ketterästi kymmenmetristen turve- ja hiekkavuorten välissä ja kasaa aineksista uutta kekoa. Yksi kauhallinen kahvinruskeaa, toinen suklaanruskeaa.
Kauhominen ei suinkaan ole sattumanvaraista, vaan kasa syntyy tarkan reseptin mukaan. Ensin ripaus läheisimmän suon eli Rukonevan vaaleanruskeaa turvetta. Perään aimo annos tummempaa, muhevan maatunutta suoturvetta. Lopuksi lisätään kivennäismaata eli hiekkaa.
Näistä aineksista saa alkunsa Kekkilän kukkamulta.
"Nykyään on helppoa! Ennen kaikki tehtiin lapiolla käsityönä", kertoo prosessityöntekijä Teuvo Kaunismäki ja nauraa perään.
Lähes 40 vuotta Parkanon multatehtaalla työskennellyt Kaunismäki on nähnyt vuosien varrella muutoksen jos toisenkin. Yksi asia kuitenkin on ja pysyy: turve. Ja sitä Parkanon soisilla mailla riittää.
Parkanon tehdas sijaitsee vain kivenheiton päässä Kekkilän omistamasta neljästä suosta, joista nousee Suomen vanhimman pussimullan tärkein raaka-aine. Yritys haluaa tietää tarkasti, mistä raaka-aineet ovat peräisin.