Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Kirjat

Topi Borg sanoo kirjassaan suorat sanat normaaliudesta

Kirjolla-sarjasta tunnetuksi tullut Topi Borg sai veljeltään lahjaksi päiväkirjan. Sen seurauksena häneltä julkaistaan tänään tiistaina Normaaliusrodeo-niminen esikoisteos.

Topi Borg potretti kuvassa.
Topi Borg potretti kuvassa.
Teksti: Minna Perovuo
Kuvat: Jan Lönnberg, Elisa Niittylä, Tammi
22.4.2025 | Päivitetty 23.4.2025

Normaalius on myytti. Myytti jonka puoleen ihmiskunta kääntyy, kun halutaan jotain muuta kuin eeppisen outoa, hirveän poikkeavaa, täysin ainutlaatuista elämää jota jokainen meistä elää. Normaalius on kangastus. Jos normaaliutta on olemassa, se on subjektiivista ja siitä on olemassa kahdeksan miljardia eri versiota, kirjoittaa Topi Borg juuri ilmestyneessä kirjassaan.

Kysyimme Topilta neljä nopeaa kysymystä Normaaliusrodeo-teoksen synnystä ja sen kirjoittamisen tuottamista yllätyksistä.

Mistä Normaaliusrodeo kertoo?

”Se on epälineaarinen ajatuskirja, jossa kuvailen elämäni kaikkia vaiheita. Kirjassa on ajatuksiani elokuvista, matkustamisesta, kohteliaisuudesta, luonnosta ja puhtausfriikkinä olemisesta.”

Siisteydellä on myös varjopuolia. Jos vaatepino putoaa lattialle tai kokatessa kananmuna tippuu, ahdistus alkaa pitää hauskaa aivoissani ja siihen asti hallinnassa ollut päivä kääntyy alamäkeen. Silloin hengitän syvään ja alan siivota poikkeamaa mahdollisimman tehokkaasti, koska vastoinkäyminen on korjattavissa. Rutiinin ja suunnitelmien ulkopuolisiin tekijöihin ja odottamattomiin tilanteisiin sopeutuminen on välttämätön taito, Topi kirjoittaa.

Kirjoittaminen alkoi, kun sait päiväkirjan ja aloit kirjata ylös päivien kulkua ja ajatuksiasi Ylen Kirjolla-sarjaa varten. Oliko kirjoittaminen sinulle helppoa?

”Olen pohjattoman kiitollinen siitä, että veljeni hankki minulle päiväkirjan.”

”Huomasin, että onneksi en ollut unohtanut kaikkea äidinkielen tunnilla opittua. Tiedän, minkälainen on hyvän esseen rakenne, ja miten pystyn kuvailemaan asioita ilman että se on kielirakenteellisesti totta.”

”Äidinkielenopettajat lukiossa, te ette ole epäonnistuneet!"

Topi Borg istuu kaupan lattialla ja laittaa tavaroita hyllyyn.

Topi Borg on töissä Pirkanmaan Osuuskaupan Salessa. Kaupan töiden lisäksi Topi tekee puhujakeikkoja yhdessä siskonsa, mediapersoona Sointu Borgin kanssa. "Ruokakauppa on paras paikka maailmassa, jos haluaa tauotta harjoitella ja parantaa ventovieraille puhumiseksi kutsuttua tutkimatonta erämaata", Topi kertoo työstään.

Tuliko kirjoitusprosessin aikana yllätyksiä?

”Huomasin, että kirjoittamisella ei ole rajoja. Se on loputtomuus, joka on valjastettava käsitettävään muotoon, eikä kaikkea pysty laittamaan ylös.”

”Kirjoituksessa täytyy luoda fyysinen rajoitus ihmiskäsityksen normeilla. Pitää luoda paikka ja aika, joka on olemassa. Et pysty luomaan täydellistä rakennetta. Muuten tulee liian hajanaista. Kaikki ihmiset eivät pidä liian monimutkaisesta rakenteesta.”

Kirja on nyt valmis ja julkaistu. Mikä on fiilis?

”Olen onnellinen, että kirjoitin hysteerisesti kappaleita, vaikka vanhempani käskivät minua lepäämään.”

Säästäminen on minusta rentouttava keino lähestyä nöyrää elintapaa. Yhteiskunta ja media vakuuttavat, että elämällä jokaisen päivän viimeisen lailla, hankkimalla vaikutusvaltaisen työn ja jahtaamalla adrenaliinia loputtomasti pystyisimme jotenkin estämään kuoleman varmuuden. Kaiken vuorikiipeilyn ja laskuvarjoilun lomassa unohtuu, kuinka paljon onnea voi tuntea lounaan syömisestä puistossa, lempibiisin kuuntelusta tai kauniin puun katselusta.

Kursivoidut lainaukset Topi Borgin kirjasta Normaaliusrodeo (Tammi 2025).