Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miten silkkivaate pestään? Katso ammattilaisen 5 vinkkiä

Teksti:
Iina Kansonen
Kuvat:
Pia Ingberg
Julkaistu: 10.5.2023
|
Muokattu: 10.5.2023
Pehmeä ja hyvin laskeutuva silkki on herkkä luonnonkuitu, jolle riittää usein tuuletus pesun sijaan.
  1. Käytä silkkivaatteen kanssa aluspaitaa. Näin suojaat vaatetta kemikaaleilta ja ihosta irtoavalta rasvalta ja voit harventaa pesukertoja. Silkki on herkkä materiaali, jonka turhaa pesua tulee välttää.

  2. Jos silkkivaate on ollut vähällä käytöllä, tuuletus riittää eikä pesua tarvita. Jos pesulle on tarvetta, hoito-ohjelappu kertoo, miten vaate tulee pestä ja kuivattaa. Silkki päästää helposti väriä, eikä vesipesu siksi sovellu kaikille silkkivaatteille. Jos peset silkkivaatteen käsin, käytä haaleaa, 30-asteista vettä. Älä hankaa, vaan pese ja huuhtele vaate pyörittelevin liikkein. Silkkivaatteesta voi usein kuivata enimmän kosteuden asettamalla sen froteepyyhkeen päälle ja pyörittämällä pyyhkeen hellästi rullaksi.

Aurinko ja alkoholipohjaiset kemikaalit, kuten hiuslakat, hajuvedet ja deodorantit, haurastuttavat silkkiä.

  1. Poista pienet tahrat paikallisesti, jos silkkivaate kestää vesipesua. Kostuta tahrakohta vedellä, ja käytä tahranpoistajana silkille hyvin sopivaa sappisaippuaa. Painele tahraa hellästi pyyhkeellä, mutta älä hankaa, jottei tekstiilin pinta nukkaannu tai rikkoudu. Kokeile tahranpoistoa ensin huomaamattomaan kohtaan, jotta voit varmistua, ettei vaate päästä väriä.

  2. Aurinko ja alkoholipohjaiset kemikaalit, kuten hiuslakat, hajuvedet ja deodorantit, haurastuttavat silkkiä. Lisäksi kemikaalit jättävät silkkiin tahroja. Älä siis kuivata silkkivaatetta auringossa tai suihkuta kemikaaleja tekstiiliin.

  3. Säilytä silkkivaate ilmavasti henkarissa. Silkki on usein itsestään siliävää, ja jos vaatteen säilyttää henkarissa, ei se välttämättä kaipaa silitystä. Säilytä silkkivaatteet mieluummin huoneenlämmössä kuin kellarissa tai vintillä, jossa lämpötilat ja kosteus voivat vaihdella runsaasti.

Myyjän vinkki!

”Silkkivaate on kannattava investointi, sillä oikein hoidettuna materiaali säilyy pitkään hyvänä ja kauniina. Muista kuitenkin valita riittävän väljä koko, sillä jos vaate on liian tiukka, silkki saattaa liestyä saumoista. Silkki on lämpimällä säällä viileä ja viileällä säällä lämmin materiaali, joten se sopii kaikkiin vuodenaikoihin.”

Susanna Saarlund, Sokos

Lue myös