Pippa Laukka: Tämä yhdistää painoa pysyvästi pudottaneita

Painonpudotus onnistuu, kun kaksi asiaa on hyvässä tasapainossa, sanoo lääkäri ja hyvinvointivaikuttaja Pippa Laukka.

Pippa Laukka pitää kädessään lehtikaalia, taustalla keittiö
Pippa Laukka pitää kädessään lehtikaalia, taustalla keittiö
Teksti: Laura Kaapro
Kuvat: Eveliina Vuorma
24.11.2025 | Päivitetty 24.11.2025

Juhlakausi pursuaa herkkuja, mutta painonhallinta mietityttää monia. Vaikka ylipaino koskettaa lukuisia suomalaisia, elämäntaparemonttia tekevän kannattaa silti pysyä itselleen armollisena. Lääkäri Pippa Laukka muistuttaa, ettei juhlakausi pilaa painonhallintaa, ellei juhla pitkity arjeksi. Laukan mukaan pysyvästi keventyneet ihmiset osaavat sekä rajoittaa ruokavaliotaan että joustaa siitä taitavasti. Laukka kertoo seuraavaksi tarkemmin, miten suunnitelmallinen sallivuus toimii.

Suunnitelma myös joustojen varalle

”Koen, että painonpudotuksessa moni lipsahtaa herkästi mustavalkoiseen ajatteluun. Syömisessä joko ’onnistuu’ tai sitten ei. Kun pikkujoulujen tai viikonloppumatkan jälkeisenä maanantaina vaaka näyttää enemmän kuin edellisellä viikolla, lannistuminen ja luovuttaminen ovat lähellä.

Painonpudotus ei tarkoita jatkuvaa kieltäytymistä, mutta suunnitelmallisuutta se kyllä vaatii. Moni ei hoksaa, että suunnitelma pitää olla myös joustojen varalle. Jos tiedossa on herkkuja ja sokerisia juomia sisältävät juhlat, on parempi tunnustaa jo etukäteen, mitä se toden­näköisesti tarkoittaa painon kannalta.”

Pippa Laukka syömässä salaattia

Napakka paluu juhlasta arkeen

”Kuulen vastaanotollani usein, miten onnistujat suhtautuvat asiaan. He ensinnäkin harkitsevat, mitkä tapahtumat ovat niin kivoja, että ovat ’sen väärti’. Nautiskelu valituissa tilanteissa kuuluu heillä suunnitelmaan. Kun hetkelliseen painonnousuun on osannut varautua, se ei lannista henkisesti. Paluu arkeen koittaa paljon helpommin.

Pysyvästi painoaan pudottaneet kertovat myös prioriteettien muuttumisesta. Moni ei enää edes halua täyttää kalenteriaan bileillä. Toisinaan juhlahetki tai vaikka kokonainen juhlien täyttämä viikonloppukin sinne kuitenkin mahtuu.

”Hyvässä painonhallinnassa keskeistä on napakka paluu juhlasta arkeen – mutta liian vähän ei pidä syödä.”

Pysyvästi keventyneillä elämä näyttää painonpudotusvaiheen aikana hyvin samanlaiselta kuin sen jälkeenkin. Se, mitä tapahtuu viikoissa tai muutamissa kuukausissa, ei kerro projektin onnistumisesta vielä mitään.

Hyvässä painonhallinnassa keskeistä on napakka paluu juhlasta arkeen – mutta liian vähän ei pidä syödä. Tässä moni tekee virheen. Turhan alhainen energiansaanti vaikuttaa kehossa ihan kaikkeen. Elimistö menee hälytystilaan, jossa nälkähormonit aktivoituvat ja adrenaliinitaso nousee. Sitä kannattaa välttää.”

Pippa Laukka pitää kädessään granaattiomenaa

Tunnista turhat energianlähteet

”Mitä hitaammin paino putoaa, sen parempi. Sitä todennäköisempää on, että tulos on pysyvä. Turvallinen kalorivaje on korkeintaan 500 kilokaloria päivässä, usein 300 riittää. Karsia pitää, mutta monesti kohteet löytyvät nestekaloreista ja runsasenergisistä välipaloista.

Tärkeintä on tunnistaa ne omat turhat energianlähteet. Ovatko ne suolaisia vai makeita? Mistä ne tulevat, juomista vai syömisistä? Sieltä ruvetaan viilaamaan ja vähentämään, mutta ei lopeteta herkuttelua kokonaan.

Herkuttelussa ihmiset jakaantuvat yleensä kahteen leiriin: yhdet napsivat pikkuherkkuja tiheästi, toiset taas syövät niitä kertarysäyksellä paljon.

Napostelijoiden kannattaa rajata herkuttelu yhteen kertaan päivässä ja vaihtaa tuote kevyempään, vaikkapa munkki pullasiivuun. Jos taas kuuluu niihin, jotka kotiin tullessaan tyhjentävät jätskipaketin ja kaikenlaista sen päällekin, pitää huomiota kiinnittää säännölliseen syömiseen.

Vähintään kolme tai neljä kertaa päivässä tulisi syödä tasapainoinen vähän prosessoitu ateria, johon kuuluu riittävästi proteiinia ja hyviä rasvoja. Keho tarvitsee niitä. Usein kylläisyys on se keskeisin asia, joka hillitsee liiallista herkuttelua.”

Näin syön

  • Kun mieleni tekee ­herkutella, syön jäätelöä tai salmiakkia.

  • Aamuuni kuuluu hidas aamiainen: puuroa, ­marjoja ja raejuustoa sekä hyvää kahvia.

  • Jääkaapissani on aina proteiinirahkoja. Niitä syövät perheessämme kaikki.

  • Salaista ruokapahetta minulla ei ole – kaikki on julkista!

  • Jos olisin ruoka, olisin raikas salaatti, jossa yhdistyvät värikkäät kasvikset, tuoreet yrtit ja kevyet proteiinit. Siinä on monipuolisuutta ja tasapainoa.

  • Jos pitäisi valita yksi ruoka loppuelämäksi, se olisi vietnamilainen pho-nuudelikeitto, jota voi muunnella lisäämällä kanaa, naudanlihaa tai tofua. Siihen ei kyllästy koskaan!

  • Ruokaperinteet, jotka toin lapsuudenkodistani, ovat monet peruskeitot ja laatikkoruoat, kuten kalakeitto ja makaronilaatikko. Teen niitä viikoittain.