Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Aikaiset aamuherätykset tuntuvat toisinaan Jannista vaikeilta. Radion suorassa aamulähetyksessä väsymys kuitenkin unohtuu ja puhe pulppuaa.

Radiojuontaja Janni Hussi: ”Punalaputetut tuotteet määrittävät päivän aterian”

Teksti:
Anneli Juutilainen
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 8.7.2021
|
Muokattu: 17.3.2022
Radiojuontaja Janni Hussi herää varhain, jotta hän ehtii nauttia aamupalan rauhassa työpaikallaan. Arki-iltapäivisin lounas koostuu eineksistä, mutta viikonloppuisin panostetaan herkullisiin päivällishetkiin.

Näin Janni Hussi kertoo arkisista oivalluksistaan:

”Aamuheräämiseni ovat venyneet pikkuhiljaa yhä myöhemmäs. Aloitin Aamulypsy-lähetyksen juontajana radio Suomipopilla viime syksynä. Alkuun laitoin herätyskellon soimaan tunnollisesti kello 4.30, sillä suora lähetyksemme alkaa aamukuudelta. Kuukausien aikana olen hivuttanut heräämisaikaa niin, että nyt nousen sängystä vasta kello 4.50.

Nappaan herätyskellon nopeasti pois päältä, jotta avopuolisoni Joel Harkimo ja villakoiramme Harri eivät häiriinny. Hiippailen hissun kissun pesemään kasvoni ja hampaani.

Vartissa lähden ulos ovesta. Yleensä menen työpaikalleni kävellen, koska asumme Helsingin keskustassa. Matka studiolle Sanomataloon on lyhyt.”

Rauhallinen aamiainen on päivän pyhä hetki

”Aamupala on minulle päivän tärkein ateria. Arkisin syön työnantajan tarjoaman aamiaisen töissä.

Herään mielelläni aikaisin, jotta ehdin nauttimaan aamiaisesta ennen kuin työkaverini kömpivät paikalle hieman ennen kuutta. Haluan syödä rauhassa ja lukea päivän uutisia. Se on minulle päivän pyhä hetki.

Useimmiten syön aamupalaksi puuroa raejuuston ja marjojen kanssa. Marjoja on välillä enemmän kuin puuroa. Pidän erityisesti herukoista.

”Haluan syödä rauhassa ja lukea päivän uutisia.”

Lisäksi juon pari kuppia kahvia kauramaidolla. Saatan syödä myös voileipää. Usein lähetyksemme viimeisellä tunnilla, aamuyhdeksän aikoihin, minulle tulee uudestaan nälkä. Silloin syön välipalana lisää leipää tai rahkaa.

Suora lähetyksemme kestää kymmeneen. Sen jälkeen pidämme palaverin ohjelman tuottajan kanssa. Käymme läpi aiempia lähetyksiä ja suunnittelemme tulevia.

Yleensä lähden studiolta kotiin yhdentoista aikoihin.”

Kaupan einesateriat toimivat nopeina lounaina

”Toivoisin, että ruoka- ja treenirytmini olisi säännöllisempi, mutta juuri nyt hektinen työtahti on sotkenut sen. Alkuvuosi on ollut minulle yrittäjänä erityisen kiireinen. Pidän yritysluentoja työssä jaksamisesta ja juonnan televisio-ohjelmia. Sosiaalisen median päivitysten tekeminen ottaa oman aikansa.

Puoliltapäivin aloitan palaverirumban puhelimitse tai etäyhteyksillä. Sitä kestää pitkälle iltapäivään tai alkuiltaan.

Ennen palavereja syön lounasta. Usein nappaan lähikaupasta einesaterian matkalla töistä kotiin. Suosin perusjuttuja, kuten maksa- tai makaronilaatikkoa.

Iltapäivällä saatan tehdä välipalaksi voileipiä. Pidän myös erilaisista rahkoista sekä soijajugurtista ja myslistä.

Minulla on laktoosi-intoleranssi, mutta en välttele maitotuotteita vaan valitsen laktoosittomia vaihtoehtoja. Myös kaura- ja soijavalmisteet maistuvat minusta herkullisilta.”

Liikunnan tarkoitus on tuoda energiaa eikä viedä sitä

”Tällä hetkellä liikuntaharrastuksille jää arjessani turhan vähän aikaa. Saatan ehtiä lenkille vain kerran viikossa. Kiireinen työrytmi verottaa jaksamistani, ja olen opetellut suhtautumaan urheiluun stressittömästi.

Menen lenkille tai poljen kotona spinning-pyörää, jos jaksan. Liikunnan on tarkoitus antaa energiaa eikä viedä sitä.

Minulla oli aiemmin tapana käydä hölkkälenkeillä Harri-koirani kanssa, mutta se mursi hiljattain koipensa ja on toipunut hitaasti. Näyttää siltä, että yhteiset juoksumme on juostu. Olemme siirtyneet rauhallisiin kävelylenkkeihin.”

Arkilounasta syödään sohvalla telkkarin ääressä

”Syömme päivällistä yhdessä avopuolisoni Joelin eli Jollen kanssa viiden, kuuden kieppeillä. Teemme helppoja ja nopeita ruokia, kuten tortilloja. Kana tai jauheliha paistuu pannulla nopeasti eikä vihannesten pilkkomiseen mene kauaa. Tortillalätty lämpiää mikrossa hetkessä.

En ole keittiöhirmu, mutta teen yksinkertaisia arkiruokia. Teen usein makaroni- tai kaalilaatikkoa. Joskus paistan kanaa ja keitän riisiä. Arkisin syömme päivällistä vieretysten sohvalla ja katsomme samalla televisiosta sarjoja.

”Arkisin syömme päivällistä sohvalla ja katsomme samalla televisiosta sarjoja.”

Viikonloppuisin panostamme ruokailuun ja syömme pöydän ääressä. Usein se tarkoittaa pöydän raivaamista läppäreistä, kuulokkeista ja kaikenlaisista lippusista ja lappusista. Emme erityisemmin panosta kattaukseen, mutta joskus sytytämme kynttilän ja avaamme viinipullon.

Puolisoni hifistelee mielellään viikonloppuisin ruoan kanssa ja näkee ruoan eteen paljon vaivaa. Hän jaksaa esimerkiksi hauduttaa koko päivän italialaista ragu-pastakastiketta. Tiedän olevani hemmoteltu.”

Kotiinkuljetuspalvelut pelastavat kiireisen päivän jälkeen

”Arkisin ruokakaupassa käy meistä se, joka ehtii. Viikonlopun ruokaostokset teemme perjantaisin yhdessä. Olen kaupassa hyvin määrätietoinen, ja etenen nopeasti hyllyltä toiselle. Jolle tutkii purnukoita hartaammin ja jää näpertämään uusia tuotteita. Hän viihtyy kauppareissuilla pidempään kuin minä.

En tee kauppalistaa, koska muistan, mitä tarvitsemme. Yritän ostaa kerralla sen verran aineksia, että ruoista riittäisi useammalle päivälle.

Lähes joka viikko tilaan aterioita ravintoloista kotiinkuljetuspalveluiden kautta. Ne pelastavat, jos tulemme molemmat kotiin nälkäisinä kiireisen päivän jälkeen.”

Suunnitelmat vaihtuvat lennossa, jos voi pihistää

”Panostan kahveihin. Minulla on kolme erilaista kahvikonetta. Yhdellä voi valmistaa erikoiskahvia, toinen on tavallinen kahvinkeitin ja kolmas on pressopannu. Saatan juoda melkein pannullisen kahvia päivässä. Käytän isoja mukeja, en koskaan pieniä kupposia.

Maistelen mielelläni erilaisia paahtoja ja papuja. Jos löydän jonkin uuden kiinnostavan kahvin, voin maksaa siitä vähän enemmänkin. Pidän erityisesti tummista paahdoista ja intensiivisistä mauista.

Osaan pihistää, ja hyödynnän tarjouksia. Valitsen mielelläni punaisilla tarroilla merkittyjä aletuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä on lähellä. Usein myös päätän tarjouksessa olevien tuotteiden perusteella, mitä sinä päivänä syödään. Suunnitelmat vaihtuvat helposti kanakastikkeesta makaronilaatikkoon, jos jauhelihan hinnasta tippuu kassalla 30 prosenttia.”

Varsi-imuri on maailman paras arjen pelastaja

”Siivoamisen osalta työnjako on jakautunut taloudessamme tasaisesti. Emme ole saaneet siitä riitaa aikaiseksi parin vuoden yhdessä asumisemme aikana.

Jolle häärää enemmän keittiössä, minun vastuullani on pyykinpesu. Suhteemme alkuaikoina hän pesi joskus pyykkiä ja työnsi kaiken kuivausrumpuun – myös urheiluvaatteeni ja silkkipaitani. Sen jälkeen sovimme, että minä hoidan pyykkäyksen.

Yritämme imuroida kerran viikossa. Varsi-imuri on maailman paras arjen pelastaja. Sillä saa näppärästi siivottua ulkoa tulevat roskat ja hiekat.”

Sinappisilli toimii jälkiuunileivän päällä

”Iltaisin olisi hyvä vähentää älylaitteiden käyttöä, mutta aika harvoin pystyn tekemään niin. Luen uutisia, koska se helpottaa seuraavaa työpäivääni, jolloin minun täytyy pystyä keskustelemaan ajankohtaisista asioista radiossa.

Rakastan leipää, ja syön sitä iltapalaksi. Ostan kaura- tai ruisleipää. Erityisesti sitkeämmät jälkiuunileivät ovat herkkuani. Jälkiuunileivän päällä sinappisilli toimii älyttömän hyvin. En syö silliä ihan joka päivä, mutta viikoittain.

Aikaisen herätykseni vuoksi yritän päästä nukkumaan iltakahdeksalta – tai ainakin aloitan iltatoimeni silloin. Usein nukkumaanmeno venyy iltakymmeneen.

Yöuneni jäävät arkena melko lyhyiksi, mutta viikonloppuisin nukun helposti kellon ympäri. Se ei nollaa tilannetta, ja tiedän että tarvitsisin enemmän unta. Toisaalta tiedostan, että tämä on väliaikainen elämäntilanne, eikä tämä rytmi kestä ikuisesti. Nyt painan täysillä ja otan iisimmin, kun sen aika koittaa.”

Janni Hussi, 29

Työ Juontaja, somevaikuttaja ja yrittäjä.

Asuu Avopuolisonsa Joel Harkimon kanssa Helsingin keskustassa. Perheeseen kuuluu myös 8-vuotias villakoira Harri.

Ajankohtaista Juontaa Radio Suomipopin Aamulypsyä ja tekee töitä yrittäjänä. Hussi toimii Sokoksen ja Emotionin kauneuden ja hyvinvoinnin brändilähettiläänä.

Tutustu Sokoksen inspiraatiosivustoon: Sokos - Sokos Emotion X Janni Hussi

Lue lisää arjen oivalluksia