Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suomen pelloilla tehdään pioneerityötä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

Teksti:
Sanna Suokko
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 27.9.2021
|
Muokattu: 27.9.2021
”Keinot ja motiivit ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat suuria ja monisyisiä”, pohtii toimituspäällikkö Sanna Suokko Yhteishyvän pääkirjoituksessa. ”Niiden kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen maalaisjärki harvoin riittää. On viisasta edetä pienin askelin ja ottaa asioista selvää.”

Vihdissä sijaitsee luomutila, jota pyörittävät Eliisa ja Mika Malin. Kyseessä ei ole ihan tavallinen tila. Malinien pelloilla kasvatetaan esimerkiksi kauraa elintarviketeollisuuden tarpeisiin, mutta siellä tehdään myös kansainvälisessä mittakaavassa kiinnostavaa pioneerityötä.

Vierelän luomutila on yksi yli sadasta suomalaisesta Carbon Action -hankkeen pilottitilasta, joilla testataan hiiliviljelyn menetelmiä. Tutkijat ja viljelijät ovat yhdistäneet voimansa ja tarkoitus on seuraavan viiden vuoden aikana selvittää, mitkä ovat toimivia keinoja sitoa ilmakehän hiilidioksidia maaperään.

Yhteishyvä seurasi Malinin maanviljelijäperheen elämää noin puolen vuoden ajan. Selväksi tuli, että maatilalla ilmastonmuutos tuntuu jo käsinkosketeltavana viljelytyön arjessa.

Kun suunnittelimme lehden kansikuvaa, Eliisa ja Mika ehdottivat, ettei multapaakku lepäisi ainoastaan toisen, vaan heidän molempien käsissä. ”Koska tila ja Carbon Action ovat meille molemmille kaikki kaikessa”, kuului perustelu.

Ajatus siitä, että viljelijöillä on yhdessä – yhteisenä rintamana – hallussaan avain ilmastonmuutoksen suunnan muuttamiseksi, konkretisoitui.

S-ryhmä on asettanut tavoitteekseen olla hiilinegatiivinen vuonna 2025. Meillä on neljä vuotta aikaa. Tämän mittaluokan tavoite tarkoittaa paljon tekoja ja yhteistyötä.

"Asiakasomistajana myös sinä olet etujoukoissa mahdollistamassa ilmaston kannalta merkittävää tutkimusta."

Vastuullisuusasiantuntijoidemme mukaan maaperä on hiilensidonnassa aivan keskeisessä roolissa ja siksi myös S-ryhmä on lähtenyt mukaan Carbon Action -yhteistyöhön ja rahoittaa maanäytteiden ottoa ja tutkimusta. Lisäksi olemme tukeneet uudistavan viljelyn verkkokurssin luomista, joka on ilmainen kaikille. Asiakasomistajana myös sinä olet etujoukoissa mahdollistamassa ilmaston kannalta merkittävää tutkimusta.

Myös kuluttajien ostopäätökset arjessa ovat tärkeitä. Mitä syön? Suosinko suomalaisia ruoantuottajia? Valitsenko kahden eri tuotteen väliltä sen, jonka tuotanto on fiksua myös ilmaston ja vesistöjen kannalta? Pandemian myötä kotimainen tuotanto on noussut entistä vahvemmin keskusteluun.

Asiaa on alettu tarkastella myös huoltovarmuuden näkökulmasta. Kun suosimme suomalaista, huolehdimme samalla huoltovarmuudesta, koska uusi globaali kriisi saattaa odottaa jo nurkan takana, vaikka edellisestäkään emme ole vielä päässeet.

Keinot ja motiivit ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat suuria ja monisyisiä. Niiden kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen maalaisjärki harvoin riittää. On viisasta edetä pienin askelin ja ottaa asioista selvää.

Mikä omassa elämässä on se johtotähti, joka koskettaa, on lähellä, ja jonka viitoittamana tekee arjen valintojaan?

Itselläni se on Itämeri, jota rakastan. Haluan sen säilyvän lapsilleni entistä kirkkaampana ja monimuotoisempana. Hiiliviljelyn myötä tämäkin unelma saattaa toteutua.

Lue lokakuun Yhteishyvän juttuja