Liikunta
Talviuimari, tarkista uimapukusi! Varusteet vaikuttavat siihen, pysyykö harrastus mukavana
Talviuinti on myös välineurheilua. Näillä varusteilla kylmään on kivempi pulahtaa.
Talviuinti on helppo laji aloittaa, sillä siinä pääsee alkuun muutamilla varusteilla. Yksinkertaisimmillaan tarvitset vain uima-asun, pyyhkeen ja pipon. Jos haluat lisätä mukavuutta, parantaa kylmänsietoa ja lisätä turvallisuutta, voit halutessasi hankkia myös neopreenitossut sekä -käsineet.
Suomen Ladun ulkoiluasiantuntija Virpi Jussila kehottaa varusteiden hankkimassa miettimään, millainen uimari on, ja millaiset ovat omat talviuintitavoitteet.
”Pulahdatko nopeasti vai haluatko nauttia hetken vedessä? Opi tuntemaan kehoasi ajan kanssa”, Jussila sanoo.
Myös uintipaikan olosuhteet määrittävät, mitä varusteita tarvitaan, hän jatkaa.
Uima-asun pitää olla napakka
Uima-asun on hyvä olla napakan kokoinen, jolloin se estää turhan kylmän veden kiertämisen puvun sisällä ja kylmyyden tunteen uinnin jälkeen.
Pyyhe lämmittää
Tuulinen sää lisää lämmön haihtumista keholta. Siksi matkalla uimaan ja sieltä pois on tärkeää suojautua viimalta ja käpertyä pyyhkeeseen tai kylpytakkiin.
Pukukopin lattia kastuu nopeasti, joten erillinen pyyhe jalkojen alla voi olla mukava lisä. Nappaa kotoa mukaasi muovipussi, johon voi laittaa märät varusteet uinnin jälkeen.
Suojaa pää
Talviuimari menettää kylmässä lämpöä erityisesti pään kautta, koska pään pintaverisuonet eivät supistu. Tämän takia pipo tai muu päähine on tärkeä varuste.
Varaudu liukkauteen
Talviuinnin riskit liittyvät muun muassa kaatumisiin esimerkiksi pimeällä ja liukkaalla uintipaikalla talvisissa säissä.
Talviuintiin tarkoitettujen neopreenitossujen tai muiden uimaan kulkemisessa käytettävien jalkineiden pohjien tulisi olla liukumattomat. Testaa jalkineidesi pitoa aina vallitsevassa säässä. Erityisesti jää voi olla hyvin petollista.
Kun ääreisverenkierto supistuu kylmässä vedessä, sormet ja varpaat kylmettyvät nopeasti. Neopreenitossut ja -käsineet eristävät hyvin ja lisäävät mukavuutta. Tossut suojaavat lisäksi esimerkiksi pohjan teräviltä kiviltä.
Neopreenitossuja valitessa on tärkeä varmistaa, että tossu istuu hyvin, tuntuu mukavalta jalassa eikä pohja luista.
Liian isot varusteet eivät ole turvallisia käyttää. Kylmä vesi myös solahtaa niistä sisään. Osassa neopreenivarusteita onkin erikseen kiristettävät suuaukot. Myös neopreenituotteiden paksuudessa, vedenpitävyydessä sekä nilkan suojan korkeudessa on eroja.
Neopreenin suojaamilla, vähemmän kohmeisilla käsillä saat uintikaiteista tukevamman otteen. Jos käsineiden kämmenpuolella on nystyrät, kaiteista saa vielä paremmin kiinni.
Muista vesipullo
Kylmässä vedessä uiminen kiihdyttää aineenvaihduntaa. Nesteen tarve kasvaa entisestään, jos uintiin yhdistää saunomisen. Siksi juomapullo tai termospullo on hyvä lisävaruste talviuimarille.
Villakerrasto lämmittää
On tärkeää pitää keho lämpimänä, joten ota mukaan riittävästi lämmintä vaatetta, kuten villakerrasto tai villapaita.
Suomen Ladun asiantuntija Virpi Jussila muistuttaa vielä, että uimaan ei kannata lähteä yksin. Viralliset talviuintipaikat ja -seurat sekä yhdistykset tarjoavat hyvät mahdollisuudet lajin aloittamiseen.
Tee arjestasi helpompaa ja herkullisempaa!
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.