Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

”Kisaohjelma on kokonaan oppilaiden tuotos. Omatoimiset nuoret nostavat innostuksellaan toinen toistensa tasoa”, kiittelee Leppävaaran 8-luokkalaisten kotitalousopettaja Leena Kaistinen.

Tämä menu toi espoolaiselle luokalle Ruokavisan voiton - kaurapuuro ja silakkapihvit marssivat Linnan juhliin

Teksti:
Kirsi Riipinen
Kuvat:
Meeri Utti
Julkaistu: 30.7.2021
|
Muokattu: 29.7.2021
Espoon Leppävaaran koulun kahdeksasluokkalaiset voittivat tämän vuoden Ruokavisan. Kotimainen ja vastuullinen menu esiteltiin hauskalla videolla, jossa ruoat ovat Linnan juhlien vieraana. Ruokavisaan osallistui 3900 yläkoulun oppilasta eri puolilta Suomea.

Ei haittaa, vaikka perunarieskoista tuli tällä kertaa pitaleipiä. Ahkerat kokit unohtivat rei´ittää rieskat ennen paistamista. Pääasia, että maku on tallella ja täytteet saa tässäkin versiossa helposti leivän väliin.

Olemme Espoossa Leppävaaran koulun kahdeksasluokkalaisten kotitaloustunnilla eli Ruokavisan voittajaryhmän vieraana. Ruokavisa on yläkoulujen ruokakasvatusohjelma, joka opettaa ruoan reittiä ja fiksua kuluttamista. Ohjelmasta vastaavat Ruokatieto, MTK ja Kotitalous-opettajien liitto. Tänä vuonna Ruokavisan yhteistyökumppanina toimi S-ryhmä.

Ruokavisan kisaosioon osallistui 3900 yläkoulun oppilasta.

Voiton vienyt ateriakokonaisuus on kohta valmis. Kaurapuurolautaselle lisätään vielä mustikoita ja omenasosetta. Perunat ovat kiehuneet perunamuusia varten, silakkapihvit on paistettu rapsakoiksi, ja kasviswokkia sekoitellaan.

Kotimaisuuden suosiminen lähes itsestäänselvää

Voittajaluokka ideoi Ruokavisaan ateriakokonaisuuden, jonka he esittelivät itse tekemällään hauskalla videolla. Siinä ateria on jaettu koko päivän menuksi ja aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala marssivat Linnan juhlille kuin juhlavieraat.

Kuuluttaja kertoo, kuinka ensimmäisenä sisään astuu kaurapuuro päällään aivan ihastuttavia itse poimittuja mustikoita ja anopin omenasosetta. Vierellään kaurapuurolla on keitetty kananmuna ja D-vitamiini. Kaurapuuro asetellaan videolla presidenttiparista otetun juhlallisen kuvan eteen.

”Se oli Sannin idea”, muistaa luokkakaveri Anni Tuominen.

”Ajatus syntyi, kun mietin, mitä televisio-ohjelmia suomalaiset katsovat. Linnan juhlista on tullut suosikki, ja ohjelman suomalaisuus sopi teemaan”, Sanni Kaukonen kertoo.

Ideaa jatkettiin miettimällä kokonaisuuteen sopivat ruoat.

Perusasiat olivat tällä luokalla hyvin hanskassa jo ennen kisaa. Kotona on kokattu esimerkiksi pastaa, risottoa, jauhelihakastiketta ja teeleipiä. Välillä on valmistettu koko ateria kasviksista. Ruoan hintoihinkin on tutustuttu. Vastuullisuuden ja kotimaisuuden suosiminen tuntuvat lähes itsestäänselviltä.

Luovien nuorten oma toteutus

Kotitalousopettaja Leena Kaistinen ihailee nuorten luovuutta.

”Kisaohjelma on kokonaan oppilaiden tuotos. He suunnittelivat ateriat ja videon valmiiksi ja osasivat itse myös perustella valintansa. Omatoimiset nuoret nostavat innostuksellaan toinen toistensa tasoa.”

Näin oppilaat perustelivat esimerkiksi lounaan silakkapihvien, muusin ja juuresten valintaa: ”Ruoasta saa tarvittavat ravintoaineet, ja sen ainekset ovat Suomessa valmistettuja, mikä on ympäristöystävällistä. Kalaa suositellaan syötäväksi 2–3 kertaa viikossa. Silakasta saa hyviä rasvoja sekä proteiinia. Silakka on halpaa, ja sen syönti on kuluttajalle paras tapa vaikuttaa Itämeren tilaan. Perunoista ja juureksista saa kuitua ja hyviä vitamiineja. Yli jäänyt perunasose käytetään iltapalaan, joten ei synny hävikkiä.”

Ja vielä: ”Kun ostaa Suomessa valmistettua ruokaa, tukee suomalaisten töitä ja tarjoaa työpaikkoja. Ruoka on myös terveellistä, joten se tukee ihmisten hyvinvointia.”

Valtakunnallisten alkuerien perusteella Ruokavisan loppukilpailussa kisailivat myös Kolin koulu Lieksasta ja Armfeltin koulu Salosta.

Leppävaaran koulun voittoisa menu

Aamiainen: Kaurapuuro mustikoilla ja omenasoseella, keitetty kananmuna, rasvaton maito, D-vitamiinipilleri (7,5 mikrogrammaa)

Lounas: Silakkapihvit, perunamuusi, juureksia

Välipala: Banaani, ruisleipä margariinilla siveltynä (täytteenä juustoa, kalkkunaleikkele, salaattia, paprikaa ja kurkkua), rasvaton maito

Päivällinen: Kasviswokki täysjyväpastalla (wokissa tankoparsaa, broccolinia, papuja, kikherneitä, sipulia, selleriä, chiliä ja paprikaa), rasvaton maito

Iltapala: Perunarieska margariinilla siveltynä (täytteenä kalkkunaleikkele ja kurkkua), appelsiini, sekoitus pähkinöitä

Lue lisää aiheesta