Minkä kehon osan toimintaan kuitu vaikuttaa eniten? Testaa, osaatko vastata koululaisten Ruokavisan kysymyksiin | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Ruokavisa

Minkä kehon osan toimintaan kuitu vaikuttaa eniten? Testaa, osaatko vastata koululaisten Ruokavisan kysymyksiin

Teksti:
Satu Savela
Kuvat:
Anna-Kaisa Jormanainen
Julkaistu: 3.2.2021
Muokattu: 3.2.2021
Ruokavisa on yläkouluille tarkoitettu ruokakasvatuskonsepti, jota Ruokatieto on toteuttanut jo kahdeksan vuoden ajan. Kokeile, osaisitko itse vastata kysymyksiin, joita koululaiset ovat saaneet pohtia Ruokavisassa.

1 Kuinka suuren osan päivän energiantarpeesta kouluruoka kattaa?

a) Puolet

b) 1/3

c) 1/5

2 Minkä kehon osan toimintaan kuitu vaikuttaa eniten?

a) Käsien

b) Suoliston

c) Aivojen

3 Mikä vitamiini suojaa elimistön soluja?

a) C-vitamiini

b) E-vitamiini

c) Molemmat

4 Mikä ravintoaine toimii lihaksen rakennusaineena?

a) Proteiini

b) Rasva

c) Sokeri

5 Milloin nokkonen on parhaimmillaan syötäväksi?

a) Keväällä

b) Elo-syyskuussa

c) Juuri ennen lumien tuloa

6 Mikä ruoan merkkijärjestelmä tavoittelee kehitysmaiden viljelijöiden ja työntekijöiden aseman parantamista?

a) Reilu kauppa

b) Joutsenmerkki

c) Hyvää Suomesta

7 Mikä ruoan alkuperämerkki kertoo kuluttajalle, että elintarvike on tuotettu, valmistettu ja pakattu Suomessa?

a) Reilu kauppa

b) Joutsenmerkki

c) Hyvää Suomesta

Oikea rivi:

1b, 2b 3c, 4a, 5a, 6a, 7c. Kysymykset on sovellettu edellisistä Ruokavisoista.

Nuorista kasvatetaan vastuullisia kuluttajia

Retki kauppaan on S-ryhmän ja Ruokatiedon laatima opetuskokonaisuus, joka opettaa koululaisille arjen ruokataitoja ja vastuullista kuluttamista käytännönläheisesti kaupparetkillä.

Ruokakasvatusmallia on toteutettu alakouluissa ympäri Suomen. Malli on saanut kiitosta oppilailta, opettajilta, vanhemmilta ja kaupan henkilökunnalta.

Vuonna 2021 Retki kauppaan laajenee yläkoululaisille Ruokavisan kautta. Ruokavisa on yläkouluille tarkoitettu ruokakasvatuskonsepti, jota Ruokatieto on toteuttanut jo kahdeksan vuoden ajan. Viime vuonna Ruokavisaan osallistui noin 3000 oppilasta. Tänä vuonna oppilaat perehtyvät ruoan reittiin kaupan ja kuluttajan näkökulmista.

Retki kauppaan laajenee myös Eurooppaan osana EU-hanketta.

Lue lisää Retki kauppaan -opetuskokonaisuudesta.

Lue myös

Lisää aiheesta