Yllättävä trendi: tätä tuotetta himoitaan lehtihyllyllä
Perinteisissä ristikkolehdissä oli ongelma, jonka Ano Miettinen on nyt ratkaissut. Pop-ristikoista onkin tullut iso hitti.


Ano Miettinen tekee Pop-ristikot-lehteä, joka on tehnyt ristikoiden täyttämisestä trendikästä.
Ristikkojen ratkomisen hyödyt tiedetään – mukava puuhastelu on loistavaa aivojumppaa, ja samalla sillä on positiivinen vaikutus muistin, sanavaraston ja keskittymiskyvyn kannalta.
Aktiivisesti ristikkoja täytellyt Ano Miettinen huomasi kuitenkin ongelman. Kauppojen ristikkolehtien tarjonta koostuu kokonaan sellaisesta sanastosta, joka on nuorille melko tuntematonta. Nuorille suunnatulle ristikkolehdelle olisi selvä markkinarako.
“Sain idean omasta ristikkolehdestä opinnäytetyötä tehdessä. Mietin silloin, että olisiko mahdollista tehdä sellainen ristikkolehti, jota olisin itse markkinoille kaivannut”, Ano kertoo.
Ano opiskelee Aalto-yliopistossa graafista suunnittelua.
Pop-ristikoiden valtava suosio yllätti
Projekti sai alkunsa puolitoista vuotta sitten, ja Anon markkinoille tuomat Pop-ristikot on viety käsistä. Lehteä myydään muun muassa Prismoissa, S-marketeissa, Saleissa, Alepoissa, Sokoksissa, ABC-asemilla ja Herkuissa.
Suosio yllätti tekijän.
“En olettanut missään nimessä näin isoa kiinnostusta. Painatin ekaa lehteä 100 kappaletta ja ajattelin, että ehkä jotkut frendit haluavat ostaa niitä multa. Se, että lehti on nyt kaupoissa ympäri maan, on ihan uskomatonta.”
Anon kehittelemät Pop-ristikot ilmestyvät neljä kertaa vuodessa. Jokaisessa numerossa on vieraileva kuvittaja.
Ristikkolehden nimi herättää mielikuvia pop-musiikista, mutta kyse on laajemmasta ilmiöstä. Ristikkojen teemat pyörivät populaarikulttuurin ympärillä, ja sanasto koostuu ajankohtaisista ilmiöistä.
"Olen yrittänyt korjata väärinkäsitystä. Populaarikulttuuri kattaa paljon enemmän kuin vain musiikin – kirjallisuuden, elokuvat, tv-viihteen ja kaiken, mikä tavoittaa suuria ihmisjoukkoja", hän kertoo.
Lainasanat ovat Pop-ristikoissa sallittuja
Pop-Ristikot tuovat täysin uudenlaisen otteen perinteiseen sanaristikkoon. Niiden sanasto ammennetaan ajankohtaisista puheenaiheista ja nuorten käyttämästä kielestä. POP-ristikoissa nähdään myös jotakin, mitä perinteisemmissä ristikoissa on vältelty.
Perinteisissä ristikoissa lainasanojen käyttö on nimittäin herättänyt närkästystä, mutta Pop-ristikoissa suomen ja englannin kielen yhdistelmää finglishiä tai muita englanninkielisiä lainasanoja ei ole jätetty ulkopuolelle.
"Haen sanoja sen hetken puhutuimmista ilmiöistä. Viime lehdessä oli mukana esimerkiksi TikTok-kielto ja Lady Gagan uusi albumi Mayhem. Lainasanat, kuten queer, ovat myös mukana, sillä ne ovat osa nuorten kieltä – eikä niille välttämättä ole suoraa käännöstä suomeksi”, Ano kertoo.
Ano Miettinen tunnetaan myös laulaja-lauluntekijä Alma Miettisen kaksosena.
Vaikeustaso riippuu siitä, keneltä kysyy
Ano itse kuvailee ristikkojen vaikeustasoa melko helpoksi, mutta todellinen vaikeustaso on hyvin yksilöllistä. Anon saaman palautteen perusteella perinteiset ristikot ovat voineet saada nuorison tuntemaan olonsa jopa tyhmäksi.
“Eihän niitä voi mitenkään osata, jos niitä sanoja ei käytä. Monelle nuorelle perinteiset ristikot voivat tuntua tosi vaikeilta, mutta mun tekemät on sujuneet paljon helpommin. Sitten taas vanhemmat, jo kokeneemmat ristikoiden tekijät, ovat kertoneet niiden olleen melko vaikeita. Sanasto on heille taas niin uutta”, Ano toteaa.
Ano Miettinen on saanut palautetta siitä, että ristikot tarjoavat kaivatun tauon ruutuajasta.
Katse pois ruudusta
Yksi asia nousee Anolla erityiseksi ylpeydenaiheeksi. Hän on saanut paljon palautetta siitä, että ristikot tarjoavat kaivatun tauon ruutuajasta. Anolle itselleen ristikot ovat toimineet keinona rauhoittaa hermostoa, ja tapa on tarttunut Pop-ristikoiden myötä myös muihin nuoriin ristikoiden ratkojiin.
"Nykyään moni yrittää rajoittaa somen käyttöä, ja ristikot auttavat siinä. Sain esimerkiksi sellaisen palautteen, että tekijällä oli hurahtanut kolme tuntia ristikon äärellä, kokonaan puhelinta katsomatta. Se on musta tosi palkitsevaa.”