Mitä itsenäisyyspäivänä syödään? Kokeile helppoa itsenäisyyspäivän menua

Itsenäisyyspäivänä 6.12. pöytään katetaan vähän parempaa ruokaa. Herkullinen kolmen ruokalajin menu yhdistää perinteisiä ja uusia makuja, ja on myös helppo valmistaa.

Itsenäisyyspäivää on ihana juhlistaa hyvän ruoan äärellä. Se ei kuitenkaan tarkoita tuntikausia kestävää keittiössä huhkimista. Valmista alkupalaksi nopea salaatti ja hauduta pääruoaksi vaivaton lihapata. Jälkiruokana ihastuttaa helppo itsenäisyyspäivän kakku, jonka voi tehdä jo edeltävänä päivänä.

Teksti: Outi Vartiainen
28.11.2025 | Päivitetty 28.11.2025

Alkuruoka

Makea päärynä ja voimakas sinihomejuusto on täydellisyyttä hipova makupari, joka sopii erinomaisesti alkupalasalaattiin. Granaattiomenasta tehty siirappimainen kastike viimeistelee helpon päärynä-juustosalaatin.

Pääruoka

Itsenäisyyspäivän murea possupata valmistuu kuin itsestään uunissa. Pata tehdään mehevästä porsaan kasslerista, joka hautuu kypsäksi tummaa olutta sisältävässä liemessä.

Possupadan lisukkeena maistuu vähän parempi perunamuusi, joka valmistetaan puikulaperunoista. Lisukkeen juju on sen viimeistelyssä, sillä valmiin muusin päälle valutetaan salvialla maustettua ruskistettua voita. Padan lisukkeeksi sopii myös bataattimuusi tai palsternakka-perunasose.

Jälkiruoka

Sinivalkoinen kakku on täydellinen valinta itsenäisyyspäivän jälkiruoaksi. Helpon itsenäisyyspäivän kakun pohjana toimii valmis pakastemutakakku. Sen päälle levitetään valkosuklainen juustokakkukerros, joka valmistuu nopeasti ja ilman liivatetta. Juustokakkukerroksen väliin ja päälle lisätty mustaherukkahillo tuo kakun makuun raikasta marjaisuutta. Valmista kakku hyvissä ajoin etukäteen, vaikka jo edeltävänä päivänä.

Katso kaikki ideat itsenäisyyspäivään