Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Älykoti vie asumisen aivan uudelle tasolle!

Teksti:
Schneider Electric Wiser
Kuvat:
Schneider Electric Wiser
Julkaistu: 2.8.2023
|
Muokattu: 2.8.2023
Kaupallinen yhteistyö / Schneider Electric Wiser. Olemme tottuneet siihen, että kodissa sähköä saadaan pistorasioista ja valot napsautetaan katkaisijasta päälle. Kun olemme poissa, koti jää niille sijoilleen.

Nykyaikaisessa kodissa moni asia voi kuitenkin olla toisin. Tekniikka kehittyy, ja myös kotien sähköistys voidaan viedä askel pidemmälle. Langattomasti keskustelevat sähkökalusteet höystettynä älykkäillä laitteilla ja sensoreilla helpottavat arkea ja tuovat monenlaisia hyötyjä asukkailleen.

Eiköhän tutkita, miten kodit saadaan 2020-luvulle! Mutta katsotaan ensin, millaisissa arjen tilanteissa älykoti voi rientää avuksi käytännön esimerkein.

Älykoti turvaa kodin

Kotona arjen temmellyksessä sattuu ja tapahtuu. Älykoti onkin kätevä arjen apuri, joka voidaan valjastaa turvaamaan kodin asukkaat ja laitteet. Tässä muutamia esimerkkejä, miten kodin turvallisuutta voidaan parantaa älykodin keinoin:

  • Pimeässä valokatkaisijan hapuilun ja kompuroinnin voi unohtaa, kun valot voidaan asettaa menemään automaattisesti päälle liiketunnistimen havaitessa liikettä vaikkapa portaikkoon.
  • Jäiköhän jokin päälle? Älykkäät pistorasiat voidaan asettaa pois päältä myös etäältä. Näin ei tarvitse enää miettiä jäikö esimerkiksi silitysrauta ottamatta irti seinästä.
  • Äly vie palovaroittimien turvatason askelta pidemmälle, sillä savusta ja lämpötilan jyrkästä noususta saadaan hälytys puhelimeen. Näin paloon voidaan reagoida heti myös silloin kun ei olla kotona.
  • Voiei, vesivuoto! Vuodon sattuessa vesi voi valua salakavalaa pitkäänkin ja aiheuttaa harmillisen suurta vahinkoa. Vesivuotosensori voidaan asettaa esimerkiksi allaskaappiin, jolloin se ilmoittaa havaituista vuodoista sovellukseen. Sitten vain pikapikaa paikalle korjaamaan tilanne!
  • Joku hiippailee pihalla, onkohan se naapuri vai kutsumaton vieras? Kodin pihapiiriä ja sisätiloja voidaan valvoa kameroilla, jotka ilmoittavat havaitusta liikkeestä puhelimeen. Kameroissa on laadukas pimeäkuvaus.

Älykoti tuo pientä arjen luksusta

Älykodin etäohjaus ja valaistuksen säätö tuovat lisämukavuutta asumiseen. Enää katkaisijoille tai pistorasioille ei tarvitse fyysisesti ylettyä, vaan niitä voidaan ohjata sovelluksesta, älypuhelimesta tai ääniohjauksella. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Älykäs valaistus tuo monia mukavuuksia arkeen. Esiasetetut tilanteet voivat asettaa valot hämärälle kun aletaan katsomaan leffaa tai kirkkaalle siivouspäivän koittaessa - yhdellä painahduksella tai ääniohjauksella.
  • Erilaiset tilanneohjaukset voidaan asettaa helpottamaan arkisia tilanteita. Esimerkiksi Poissa-tilanne voidaan asettaa sammuttamaan kaikki kodin valot ja laitteet.
  • Pääsitkö juuri yöpuulle ja valot jäivät päälle? Langattomat painikkeet toimivat kodin kaukosäätiminä. Sellaisen voi asettaa vaikka sängyn viereen sammuttamaan makuuhuoneen valot - ja eikun untenmaille!
  • Kodin karvaturrien kuulumisia voi katsella sisäkameran kautta.

Älykoti säästää energiaa

Älykkäät pistorasiat konkretisoivat kodin sähkönkulutusta. Voit tutkia pistorasian sähkönkulutusta päivä/viikko/kuukausi/vuosi -tasolla. Tässä muutama vinkki, miten voit hyödyntää Wiseria kodin sähkön säästämiseksi:

  • Älykkäät pistorasiat voidaan ohjata päälle/pois ja ne mittaavat laitteiden energiankulutuksen. Näin kodin sähkösyöpöt on helppo havaita ja sulkea silloin kun niitä ei tarvita.
  • Huh hellettä! Onneksi älykodissa voidaan ohjata sähköverhot kiinni kun aurinko porottaa. Ne voidaan automatisoida reagoimaan myös suoraan sääoloihin - kätevää.
  • Kodin lämpötila pysyy aina optimaalisena älykkäiden patteri- ja seinätermostaattien ansiosta.

Älykodin hankinnan vaiheet

Kuinka lähteä liikkeelle, kun päätös älykodin hankkimisesta on tehty? Tänä päivänä niin pienen älykkään toiminnon kuin täysvaltaisen älykodinkin hankkiminen on onneksi helppoa. Näillä vinkeillä pääset alkuun oman Wiser-kotisi rakentamisessa!

  1. Wiser-keskusyksikkö on älykodin sydän. Sen ansiosta laitteet keskustelevat langattomasti keskenään. Yhteen keskusyksikköön voidaan liittää jopa 120 älykästä sähkökalustetta ja laitetta.

Tutustu Schneider Electric Wiser Keskusyksikköön (prisma.fi)!

  1. Haluatko aloittaa vain muutamalla älykkäällä toiminnolla? Alkuun pääsee helposti vaikkapa langattoman painikkeen, pistorasiaplugin ja muutaman sensorin yhdistelmällä. Näiden avulla voidaan jo tehdä pistorasiassa kiinni olevan laitteen, kuten valaisimen, älykästä ohjausta.
PistorasiaplugiÄlypalovaroitinLämpötila- ja kosteusmittariLiiketunnistin
Osta PrismastaOsta PrismastaOsta PrismastaOsta Prismasta
VesivuotosensoriOvi-/ikkunatunnistinLangaton painike
Osta PrismastaOsta PrismastaOsta Prismasta
  1. Suora näköyhteys kotiin saadaan sisä- ja ulkokameroilla.
SisäkameraUlkokamera
Osta PrismastaOsta Prismasta
  1. Älykodista saadaan kaikki ilo irti tekemällä sähköistys älykkäästi Wiser-yhteensopivilla Exxact-sähkökalusteilla. Sähkökalusteet asennetaan kiinteästi osaksi kotia, ja näin kodin arvo nousee ja myyntitilanteessa yksi asunnon myyntivaltti on älyvalmis koti. Älykkäitä sähkökalusteita voidaan yhdistellä normaaleiden Exxact-kalusteiden kanssa. Sähkökalusteita on saatavilla valkoisena, tummana antrasiittina sekä pehmeässä metallin sävyssä. Näet koko valikoiman tuotesivuilta.
RelekytkinLiiketunnistinPistorasia
Osta PrismastaOsta PrismastaOsta Prismasta
Led-Pain.Sääd.Led-SäädinPistorasia
Osta PrismastaOsta PrismastaOsta Prismasta

Sähkökalusteiden asentamiseen tarvitaan sähköasentaja. Lähimmän asentajasi löydät esimerkiksi Wiser-asentajien kartasta.

  1. Sitten ladataan ilmainen Wiser by SE -sovellus, joka tekee älypuhelimesta tai tabletista kodin hallintapaneelin. Löydät sovelluksen omasta sovelluskaupastasi. Sovellukseen luodaan käyttäjätili ja perustetaan oma koti.

  2. Nyt yhdistetään laitteet kotiin! Sovellus opastaa kuvallisin ohjein, kuinka ensin keskusyksikkö liitetään kodin internetverkkoon. Tämän jälkeen laitteita lisätään joko automaattisella skannauksella tai manuaalisesti osaksi älykotia.

Nyt olet yhdistänyt laitteet kotiin! Luodaan yhdessä ensimmäinen automaatio. Tätä automaatiota varten olet liittänyt kotiin keskusyksikön, porrasvalaistuksen ja langattoman liiketunnistimen. Luodaan automaatio toimimaan niin, että portaikkoon syttyy valaistus 50% kirkkaudelle yöaikaan, kun liiketunnistin havaitsee liikettä. Valo pysyy päällä 2 minuuttia, jonka jälkeen se sammuu.

Klikkaa kuvat suuremmaksi!

Valitse sovelluksen alalaidasta Automaatiot. Automaatiot-näkymässä napauta +-merkkiä oikeassa ylänurkassa.
Nimeä automaatio ja valitse sille haluamasi kuva.
Valitse ehdoksi ensin liiketunnistin laitelistasta ja aseta sen liiketilaksi varattu.
Aseta automaatiolle toimenpiteitä. Valitse ensin laitelistasta porrasvalot, aseta LED-säädin päällä-tilaan ja kirkkaudeksi 50%. Lisää tämän jälkeen uusi toimenpide ja valitse viive. Lisää ajaksi 2 minuuttia. Lopuksi lisää vielä yksi toimenpide valitsemalla laitelistasta uudelleen porrasvalot ja aseta LED-säädin pois päältä. Tämä toimenpide sammuttaa valot 2 minuutin kuluttua havaitusta liikkeestä.
Valitse voimassaoloajaksi Yö.
Lopuksi tallenna automaatio. Nyt näet uuden automaatiosi Automaatiot-näkymässä. Voit asettaa sen päälle napauttamalla sen vetopainiketta.
  1. Nyt tiedät miten automaatioita tehdään. Extramukavuutta kotiin tarjoaa erilaiset tilanneohjaukset. Tehdään sellainenkin valmiiksi. Tätä tilannetta varten olet liittänyt kotiin keskusyksikön, pistorasiaplugin, makuuhuoneen valaistuksen ja keittiön valaistuksen. Tämän tilanneohjaus ohjaa makuuhuoneen ja keittiön valaistuksen päälle kirkkaalle sekä käynnistää pistorasiaplugissa kiinni olevan keittiössä olevan radion.

Klikkaa kuvat suuremmaksi!

Valitse sovelluksen alalaidasta Automaatiot-näkymä. Sen takaa löytyvässä Tilanne-näkymässä napauta +-merkkiä oikeassa ylänurkassa.
Nimeä tilanne ja valitse sille haluamasi kuva.
Aseta tilanteelle toimenpiteitä. Valitse ensin laitelistasta Makkarin valo ja aseta LED-säädin päällä-tilaan. Aseta kirkkaudeksi 100%. Lisää sen jälkeen uusi toimenpide ja valitse laitelistasta Keittiön päävalo. Aseta sille kirkkaudeksi 80%. Lisää vielä lopuksi uusi toimenpide ja valitse laitelistasta Keittiön radio (radio on kiinni pistorasiaplugissa) ja aseta se päällä-tilaan.
Lopuksi tallenna tilanne. Nyt näet uuden tilanteesi Tilanne-näkymässä. Tilanne voidaan asettaa päälle napauttamalla sitä sovelluksesta. Se voidaan ohjata päälle myös ääniohjauksilla ja langattomilla painikkeilla, vaikkapa suoraan pedistä aamutuimaan.
  1. Nyt olet liittänyt laitteita ja tehnyt ensimmäiset automaatiot ja tilanneohjaukset. Millaisia muita automaatioita ja tilanteita voisit hyödyntää omassa arjessasi?

Wiser-älykodin käyttäminen laitteiden hankkimisen jälkeen on täysin veloituksetonta – ei siis kuukausimaksuja! Tuoteperhe laajenee jatkuvasti uusilla tuotteilla.

Lisää aiheesta