Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kristallikruunun puhdistus

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Yhteishyvän toimitus.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 31.3.2016
|
Muokattu: 28.10.2022
Kristallikruunun puhdistus on käsityötä, mutta lopputulos palkitsee vaivan.

Kristallikruunu saadaan kirkkaimmaksi, kun kristallit pyyhitään yksitellen mietoon pesuveteen kastetulla siivousliinalla ja kuivataan huolellisesti nukkaamattomalla kankaalla tai ikkunaliinalla.

Pesuaineena voi käyttää käsitiskiainetta, jota lisätään veteen vain muutama tippa, sillä seos ei saa vaahdota. Aineen tarkoituksena on poistaa pintajännite, minkä ansiosta kristalleihin ei jää pyyhintäjälkiä.

Käsitiskiaine irrottaa tehokkaasti rasvaa eikä jätä kalvoa kristallin pinnalle, vaikka ainetta ei huuhdottaisi pois.

Kruunua puhdistettaessa on muistettava katkaista virta seinäkatkaisijasta. Mikäli kristallikruunussa on valaisinpistotulppa, se tulee irrottaa valaisinpistorasiasta puhdistuksen ajaksi.

Kristallikruunua puhdistettaessa sen alle on hyvä laittaa jotain pehmeää. Jos kristalliprisma vahingossa putoaa, se ei pehmeän alustan ansiosta vaurioidu niin helposti.

Kristallien irrottaminen helpottaa työtä

Kristallit voivat olla puhdistuksen ajan kiinni valaisimessa, mutta niiden irrottaminen antaa puhdistajalle paremman työasennon ja auttaa puhdistamaan prismat huolella.

Mikäli kruunussa on paljon pieniä kristalleja, ne voidaan pyyhkiä muutama kristalli kerrallaan työn nopeuttamiseksi. Jos kristalleja on useassa rivissä, kannattaa pyyhkiä rivi kerrallaan ylhäältä alkaen, jotta roiskeet eivät valu jo pyyhittyihin kristalleihin.

Puhdistus kristallisprayllä

Saatavilla on myös kristallin pesemiseen tarkoitettuja valmiita pesuaineseoksia. Niitä käytettäessä kruunu voi olla paikoillaan ja sen alle lattialle laitetaan iso pyyheliina tai astia. Kruunu puhdistetaan suihkuttamalla kristalleihin puhdistusaineseosta, jolloin aine valuu kristalleista pois vieden lian mennessään.

Spraypuhdistus sopii parhaiten suhteellisen lähekkäin sidotuille puikkokristalliprismoille, joiden terävästä kärjestä pesuaine valuu helposti pois. Lopputulos ei tosin välttämättä ole yhtä hyvä kuin käsin puhdistamalla.

Rungon puhdistus

Rungon puhdistustapaan vaikuttavat materiaali ja pinnoite. Kullattu runko kestää pyyhkimisen miedolla pesuaineliuoksella. Runko on syytä pyyhkiä ja kuivata huolellisesti, jotta siihen ei jää laikkuja.

Lakattu messinkirunko kannattaa pyyhkiä vain kuivalla siivousliinalla. Kosteus ja pesuaine saattavat kuluttaa lakkauksen pois, jolloin messinkirunko tummuu herkästi.