Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kukkasipulien istutus ruukussa

Teksti:
Stina Pyrrö, artikkeli on päivitetty 9.5.2016
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Syystalven viimeisimmät sipulit istutetaan astioihin ja säilytetään talven yli viileässä varastossa.

Kevätsipulien kasvatus astioissa on yksinkertaisinta, kun samaan astiaan istutetaan vain yhtä lajia. Istutuksen voi tehdä myös siten, että mullassa on alimmaisena suuria sipuleita ja päällimmäisenä pikkusipuleita. Kun varhain kukkivat pienet sipulikasvit ovat kukkineet ruukussa, suuret alkavat versoa ja kasvattaa kukintojaan.

Liiassa lämmössä sipulit eivät kasvata vahvaa juuristoa. Jos lämpötila laskee varastoinnin aikana pakkasen puolelle, sipulit paleltuvat.

Kukkasipulien istuttaminen

  • Valitse ruukkuistutuksiin sekä suuria että pieniä sipulikasveja. Tarkista, että sipuli on kiinteä ja hyvässä kunnossa. 
  • Käytä istutusastiaa, jonka pohjassa on reikä. Salaojita ruukun pohja hiekalla tai kevytsoralla. Sipulit eivät kestä juuristollaan seisovaa vettä.
  • Valitse astiaistutuksille kuohkea, hiekkapitoinen multa. Istuta sipuli tiheäksi ryhmäksi siten, että ne eivät ole kiinni toisissaan. Paina multa tiivisti siupulien ympärille. Jos istutat samaan astiaan erikokoisia sipuleita, istuta suurimmat alimmaiseksi. Lisää niiden päälle multaa ja istuta pikkusipulit päällimmäiseksi. 
  • Ihanteellisin varastointilämpötila, jossa sipuli juurtuu ja kehittää kukka-aiheita, on noin +9 astetta. Juuristo ei kehity, jos lämpötila on liian korkea tai alhainen. 
  • Sipulit juurtuvat viileän jakson aikana noin kolmessa kuukaudessa. Kastele istutuksia niukasti silloin tällöin, jotta juuristo ei kuivu. Sipuleissa on kukintaan tarvittavat ravinteet, joten lannoittaminen ei ole välttämätöntä. Siirrä astiat kevätauringon lämpöön, kun versot ovat noin viiden sentin mittaisia. Sipulit alkavat kukkia valossa noin kolmessa viikossa.

Kukkasipulit kukkivat keväällä ruukuissa viikkoja aikaisemmin kuin puutarhassa.

Ruukkuistutusten hoito

  • Kukinta-aikaan sipulikasvit tulevat toimeen niukalla kastelulla. 
  • Lannoita istutuksia keväällä sipulikasveille tarkoitetulla erityisravinteella, jotta sipulit saavat voimaa seuraavan kevään kukintaan.
  • Kun kukinta on ohi ja lehdet kuihtuneet, istutukset voi siirtää viileään varastoon. Hyvässä kunnossa olevat sipulit voi istuttaa syksyllä uudelleen kuohkeaan ja multavaan maahan.