Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kurkun kasvatus

Teksti:
Seija Samela
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 29.1.2016
|
Muokattu: 24.5.2024
Eri kurkkulajeja voi kasvattaa kasvihuoneessa, avomaalla tai jopa parvekkeella. Runsaasti vettä kuluttava kurkku rakastaa lämpöä.

Kurkku (Cucumis sativus) on trooppinen kasvi, joka on sukua melonille ja kurpitsalle.

Suurin osa kurkkulajikkeista on partenokarppisia eli itsepölyttyviä. Ne sopivat hyvin etenkin kasvihuoneeseen ja parvekkeelle, sillä sadon tuottamiseen ei tarvita pölyttäjähyönteisiä.

Kurkun kasvatus

Taimikasvatus

 • Kylvä yhtä ruukkua kohti yksi siemen ja pidä kylvös kosteana valoisassa ja lämpimässä paikassa.
 • Parin viikon taimikasvatus riittää, sillä pienemmät taimet kestävät siirron ulos paremmin kuin kauemmin ruukussa kasvaneet. Karaise taimia vähitellen ulkoilmassa ennen uudelleen istutusta.

Kurkku avomaalla

 • Valitse kasvualustaksi hyvin lannoitettu, runsasmultainen, hieman savipitoinen ja kalkittu maa, jonka pH on noin 7,5. Lämmöstä pitävä kurkku kasvaa hyvin kohopenkissä tai lavassa.
 • Kylvä siemenet vähintään 12-asteiseen maahan muutaman sentin syvyyteen parinkymmenen sentin päähän toisistaan. Peitä kylvös harsolla, joka edistää itämistä ja suojaa myöhemmin kylmänarkoja taimia hallalta.

Kurkun kaverikasveiksi sopivat esimerkiksi papu, herne, tilli, sipuli tai maa-artisokka.

 • Kurkku tarvitsee runsaasti vettä ja ravinteita. Veden puutteessa kurkut jäävät pieniksi ja niistä saattaa tulla karvaan makuisia. Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana kastelemalla multa taimien ympäriltä melko laajalta alueelta. Kasteluun suositellaan lämmintä vettä. Helteellä kurkut kastellaan pari–kolme kertaa päivässä.
 • Kasvukauden aikana siemeniä kehittävät hedekukat poimitaan pois. Emikukissa on pieni kurkun alku kukan perässä.
 • Lannoitteeksi sopii rakeinen luonnonlannoite, jota annetaan muutaman kerran kasvukauden aikana. Ruohokate vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa ja pidättää kosteutta.

Kurkku parvekkeella

 • Parvekekasvatukseen voi käyttää tilavaa ruukkua tai valmiiksi lannoitettua kasvusäkkiä. Säkin lannoitus riittää koko kasvukauden ajaksi.
 • Kurkku tarvitsee runsaasti kuohkeaa ja ravinteikasta multaa. Kanankakkarakeet antavat vauhtia kasvuun.
 • Säännöllinen kastelu ja lasitetun parvekkeen tuuletus ovat tarpeen. Silloin tällöin kasteluveteen voi lisätä ravinneliuosta.
 • Hyvin tuetun kurkuntaimen voi nostaa köynnökseksi parvekkeen seinustalle.

Kurkku kasvihuoneessa

 • Kasvihuonekurkulle sopiva lämpötila on noin +18–20 astetta. Tasainen ilmankosteus ehkäisee kasvitauteja.
 • Istuta esikasvatetut taimet puolen metrin välein turve- tai kompostialustaan. Valmis kasvusäkki on myös hyvä vaihtoehto alustaksi.
 • Tue kurkun varret ylöspäin ja latvo suunnilleen metrin mittaisina.

Sadonkorjuu

Kurkut poimitaan sitä mukaa, kun ne kypsyvät. Hedelmät irtoavat kevyesti kiertämällä.

Parhaimmillaan kurkut ovat vihreitä ja pinnalta hiukan uurteisia. Liian pitkään kypsyneistä kurkuista tulee sileitä, kellertävän vihreitä ja maultaan puisevia.

Taudit ja tuholaiset

Vihannespunkki vaivaa liian kuivassa olevaa kasvustoa. Sitä voi ehkäistä kastelulla, nostamalla kasvihuoneen ilmankosteutta ja tarvittaessa biologisella tai kemiallisella torjunta-aineella.

Harmaahometta voi ehkäistä kasvuston harvennuksella ja riittävällä tuuletuksella.Taimipoltetta voi ehkäistä pitämällä kasvualun puhtaana, kastelemalla sopivasti ja tuulettamalla.

Kurkun käyttö

Paljon vettä sisältävä kurkku on vähäkalorinen ja sisältää muun muassa C- ja K-vitamiinia ja kaliumia.

Tuore kurkku sopii salaatteihin ja erilaisiin kasvisruokiin. Avomaankurkkuja säilötään hapattamalla ja suola- tai etikkaliemessä.

Lähteet: Biolan.fi