Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lukijan kysymys: Omenapuun muumiotauti

Koostaja:
Yhteishyvä
Asiantuntija:
Asta Kuosmanen, Marttaliitto
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 1.7.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Omenapuun muumiotauti on sienitauti, joka pilaa sadon. Miten tästä ikävästä taudista pääsee eroon? Tässä Marttaliiton asiantuntijan vinkit.

Siirtolapuutarhani omenapuissa on muumiotautia. Onko mitään uutta keinoa hoitaa tautia? Ripottelin puun alle ureahelmiä, mutta en ole huomannut parantavaa vaikutusta. Olen myös yrittänyt karsia oksia. Olen jostain lukenut, että ainoa keino on hävittää puu, mutta oletan, että tauti tulee iskemään mahdollisesti myös uusiin istutettaviin puihin. Onko mahdollista, että tauti tarttuu myös päärynä- ja luumupuihin? Nimimerkki Muumio

Muumiotauti on lisääntynyt, kun omenarupea ja tuhohyönteisiä torjutaan vähemmän ja ohutkuoristen kesälajikkeiden suosio on kasvanut. Muumiotautia ei valitettavasti saa kokonaan hävitettyä edes puuta kaatamalla, sillä itiöt leviävät ilman kautta. Kun ympärillä on muumiotautisia omenapuita, tauti iskee myös uusiin puihin heti, kun satoa alkaa tulla.

Muumiotautia aiheuttava sieni säilyy talven yli maahan pudonneissa tai puihin jääneissä muumiohedelmissä. Tauti leviää kukinta-aikana ja pitkin kesää lintujen, omenaruven tai hyönteisten pistojen rikkoman hedelmän kuoren kautta.

Oksien harventaminen pitää latvuksen ilmavana ja vähentää kosteudesta hyötyviä sienitauteja sekä hedelmien hankautumista. Puutarhaopettajani neuvoi aikoinaan, että puu pidetään niin harvana, että karvalakki lentää läpi.

Maahan pudonneiden lehtien ruiskutus 5-prosenttisella urealiuoksella myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä nopeuttaa kasvinjätteiden ja niissä säilyvien sienitautien hajoamista. Ruiskutus pitää toistaa useana vuonna peräkkäin.

Muumiohedelmien poimiminen heti ensimmäisen ruskean laikun ilmaannuttua vähentää tautia, samoin mahdollisimman tehokas pudonneiden ja puuhun jääneiden omenoiden hävittäminen. Puutarhajätekompostiin muumiohedelmiä ei pidä laittaa, mutta kunnolla toimivassa lämpökompostorissa sieni tuhoutuu. Hedelmät voi myös haudata maahan tai polttaa.

Muumiotauti voi vioittaa myös päärynöitä ja luumuja.